Prima pagină » Titlurile zilei » Am refăcut filmul evenimentelor! Din acest bloc au fost luate vestigiile dacice și duse la talcioc pentru a fi vândute. Iată cine era profesorul universitar care deținea comoara într-o boxă

Am refăcut filmul evenimentelor! Din acest bloc au fost luate vestigiile dacice și duse la talcioc pentru a fi vândute. Iată cine era profesorul universitar care deținea comoara într-o boxă

25 mart. 2025, 02:00,
Dragoș SAVIN în Titlurile zilei

Vestigiile dacice ajunse la talcioc în Iași au aparținut unui cunoscut profesor universitar. Acestea au fost găsite într-o boxă, după ce profesorul a decedat în vara anului trecut. Polițiștii fac acum verificări

Vestigiile dacice scoase la vânzare în talcioc au aparținut prof. univ. dr. Alexandru Ungureanu. Reputatul universitar se pare că le-a colecționat de-a lungul vieții. După moartea sa, în vara anului 2024, familia acestuia i-a cerut unei femei să arunce tot dintr-o boxă și să facă curat. Zis și făcut. Femeia, Iuliana A., a făcut curat în boxă, într-un bloc de pe strada Garabet Ibrăileanu, și a observat mai multe fragmente ceramice cu înscrisuri într-o pungă. Nu le-a aruncat și s-a gândit că le va putea valorifica, fără să știe că acestea ar putea fi o adevărată comoară. Așa au ajuns duminică la talcioc. Ele au fost găsite de un polițist local, iar mai apoi, polițiștii ieșeni au început verificările.

„La data de 23 martie a.c., la sediul Secției nr. 6 Poliție Iași s-a prezentat un echipaj al Poliției Locale Iași cu o persoană pe care au depistat-o în timp ce ar fi oferit spre vânzare mai multe bunuri susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național. Persoana în cauză a fost identificată, o femeie de 48 de ani. De asemenea, cele 38 de fragmente ceramice au fost ridicate de polițiști, în vederea confiscării și predării către o unitate muzeală. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii situații de fapt, urmând ca, în funcție de cele constatate, să fie dispuse măsuri legale”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.

Cine a fost prov. univ. dr. Alexandru Ungureanu

S-a născut la 22 iulie 1941, la Piatra-Neamț, județul Neamț. A urmat studiile gimnaziale și liceale la Liceul Internat „C. Negruzzi” din Iași. A fost student al Facultății de Științe Naturale-Geografie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, în perioada 1957-1962, pe care a absolvit-o cu nota maximă 10. În 1962, devine preparator universitar la Catedra de Geografie, apoi, șef de laborator, asistent universitar în anul 1965, lector universitar în 1968, conferențiar (1990 – 1993) și profesor începând cu anul 1993. Din anul 2007, este profesor emerit al Facultății de Geografie-Geologie din cadrul universității. În mai 1976, obține titlul de doctor cu o teză coordonată de profesorul Ioan Șandru, cu titlul „Orașele din Moldova: studiu de geografie economică”.

Urmează stagii de specializare, documentare și lucru pe teren la Paris (1967 – 1968), Varșovia (1988), Fontenay-Saint-Cloud (1991), Milano (1997) și Viena (2000). Începând cu anul 1990, este coordonator de doctorat în domeniul Geografiei umane, având, până în prezent, 17 doctoranzi cu tezele susținute. A prezentat cursuri de Geografia României la Academia de Științe Economice din Chișinău și la Universitățile din Dijon (Franța), Linköping (Suedia), Lausanne (Elveția) și Halle (Germania). A participat, în calitate de conferențiar, în cadrul unor programe de perfecționare destinate profesorilor din Republica Moldova și din Serbia.

Un cercetător de valoare

Principalele contribuții ale cercetărilor sale au avut ca obiective determinarea zonelor de influență urbană și a conectivității rețelelor de transport, studiul ierarhiei urbane, studiul evoluției teritoriale a orașelor, clasificarea morfologic-funcțională și analiza repartiției teritoriale a tipurilor de așezări rurale, stabilirea unei tipologii a dinamicii regionale a populației, precizarea fazelor de constituire și de involuție a rețelelor urbane, analiza cauzelor și a modurilor de manifestare a mobilității populației și stabilirea unei relații între procesul de industrializare și cel de urbanizare, imaginarea unor indicatori sintetici ai nivelului de dezvoltare și de specializare a agriculturii, a unui indicator de adecvare a modului de utilizare a terenului la condițiile naturale, evidențierea și analiza unor izvoare cartografice și documentare inedite referitoare la teritoriul României, din arhivele și bibliotecile franceze și austriece. A prezentat 45 de comunicări și conferințe la universități și institute de cercetare din Europa (Lausanne, Linköping, Dijon, Leipzig, Halle, München, Gorizia, Padova) și din țară (Iași, București, Timișoara, Cluj-Napoca, Suceava).

Din cercetările sale, 31 de lucrări au fost elaborate pe baza unor contracte și granturi de cercetare, dintre care trei, în colaborare cu universități și cu un institut de cercetare din: Lausanne, Leipzig și Freiburg. Anul trecut, prof. univ. Alexandru Ungureanu s-a stins. Acesta a fost înhumat în cimitirul „Eternitatea” din Iași. Vestigiile dacice ajunse la talcioc în Iași vor fi analizate pentru a se afla dacă au o importanță istorică deosebită.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cel mai puternic cutremur din istorie. Milioane de oameni au rămas fără adăpost
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în luna mai pentru ca cireșul să rodească din plin. Se va umple de fructe dulci și gustoase
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • Colorata de pe Cuza Vodă le a luat crezând ca se imbogateste. A mai încercat sa le vândă, acum a zis sa le dea cu cât le-o da, sa scape de ele.

  • Un profesor universitar de talia prof. Ungureanu nu ar fi ținut vestigii istorice în condiții improprii. Și nu le-ar fi ținut în apartamentul personal sau prin subsoluri, ci le-ar fi donat unui muzeu, pentru că desigur că ar fi știut foarte bine cum se procedează cu astfel de artefacte. Alta trebuie să fie povestea lor și ar fi bine ca investigația să continue.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`