Prima pagină » Informații utile » „Am pierdut cardul de sănătate”, ce este de făcut în această situație? Află ce taxe trebuie să plătești și cum poți primi altul

„Am pierdut cardul de sănătate”, ce este de făcut în această situație? Află ce taxe trebuie să plătești și cum poți primi altul

17 dec. 2024, 13:06,
Redacția BZI în Informații utile

Dacă, din păcate, ești una dintre persoanele care spun că „am pierdut cardul de sănătate”, ei bine, nu trebuie să îți faci prea multe griji pentru că s-a prelungit termenul de valabilitate a adeverinței înlocuitoare a acestuia până la emiterea unului nou. Acest card este un instrument prin inermediul căruia, pacienții își pot face analize medicale, controale de specialitate sau pot obține rețete în mod gratuit.

În situația în care v-ați pierdut cardul național de asigurări sociale de sănătate, prima etapă este să anunțați Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) despre pierderea acestuia. Acest demers este important pentru a bloca cardul pierdut și a preveni utilizarea frauduloasă a acestuia.

„Am pierdut cardul de sănătate”, ce este de făcut în această situație

În cazul în care cardul de sănătate a fost furat, pierdut sau persoana respectivă și-a schimbat numele, duplicarea acestuia este absolut necesară pentru a putea fi din nou asigurat.

Conform prevederilor art. 2 alin. (1) lit. a) din Oridinul nr. 98/2015, se poate solicita eliberarea unui card duplicat. Pentru a obține un card duplicat, titularul cardului sau reprezentantul legat ori împuternicitul acestuia trebuie să depună o cerere la casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află persoana asigurată.

Această cerere trebuie însoțită de documentele specificate la art. 4 din același ordin și anume copia actului de identitate și dovada plății contravalorii cardului duplicat și a distribuției acestuia. Suma este de 15,5 lei, sumă care va fi plătită la sediul casei de asigurări de sănătate în evidența căreia se află.

Totodată, se menționează că persoanele asigurate care nu au avut niciodată card național de sănătate emis pot beneficia de servicii medicale, mendicamente și dispozitive medicale fără să trebuiască să prezinte furnizorului o adeverință în locul cardurlui.

După depunerea cererii însoțite de documentele necesare și achitarea taxei aferente, emiterea cardului duplicat se face în termen de 30 de zile de la data înregistrării solicitării la casa de asigurări de sănătate, conform prevederilor art. 2 alin. (3) din Ordinul nr. 98/2015.

Cum se folosește acesta

În primul rând, este bine de știut că toate persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani vor primi cardul național de sănătate. Conform legii, copiii cu vârsta de până la 18 ani beneficiază de servicii medicale gratuite.

Activarea cardului de sănătate se face la orice furnizor de servicii medicale. Aici vorbim de cabinet de medicină primară, spital, laborator, la care asiguratul va apela prima dată după primirea cardului.

Operațiunea de activarea este una foarte simplă și de scurtă durată. Constă în înlocuirea codului pin inițial al cardului cu un alt cod pin format din patru cifre ales de dumneavoastră.

După ce acesta a fost activat, trebuie prezentat de fiecare dată când asiguratul apelează la furnizorii aflați în contract cu casa de asigurari de sănătate pentru servicii farmaceutice sau medicale. Iată și care este tabelul cu bătăile inimii.

Furnizorul va introduce cardul de sănătate în cititor, iar dumneavoastră va trebui să introduceți codul pic pe care l-ați ales atunci când a fost activat cardul, iar aplicația cardului va afișa un mesaj în care va informa furnizorul dacă posesorul cardului este asigurat sau nu.

Utilizarea cardului de sănătate reprezintă dovada că asiguratorul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale, astfel validându-se serviciul de care acesta a beneficiat, în vederea decontării din fondul de asigurări sociale de sănătate. Astfel că, nu trebuie să fii supărat când spui „am pierdut cardul de sănătate” pentru că vei obține altul nou după ce vei depune actele necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`