Trandafirii cu rădăcini nude se plantează atunci când se află în repaus vegetativ, adică fie la sfârşitul toamnei (octombrie-noiembrie), fie la începutul primăverii, în martie-aprilie. Cele mai bune plantări sunt cele de toamnă, deoarece peste iarnă trandafirii se adaptează la noul sol şi se înrădăcinează mai bine, aflăm de la Alina Buhna, proprietara Jardina.eu, care ne explică, pe larg, cum trebuie să se desfăşoare procesul.
Unde plantăm trandafirii
Trandafirilor le place soarele din belşug. Vor creşte mai viguroşi şi vor înflori mai frumos dacă locul ales este însorit şi aerisit. Trebuie să aibă o expunere de minimum 5 ore de soare direct pe zi, spre sud-est sau sud-vest. Dacă veţi planta un trandafir într-un loc cu mai puţin de 4-5 ore de soare pe zi, acesta nu se va dezvolta şi va face foarte puţine flori, spre deloc. Evitaţi locurile unde în timpul ploilor pământul rămâne îmbibat cu apă mai multe zile. Dacă un trandafir stă mai mult timp într-un sol îmbibat cu apă rădăcinile lui vor începe să putrezească.
Cum îi plantăm
Înainte de plantare, scurtaţi ramurile butaşului la 4-5 muguri. Dacă pământul este înţelenit, săpaţi gropi cât mai mari, de 40x40x40 cm. Pentru a asimila cât mai bine substanţele nutritive, este necesar că rădăcinile să facă o priză bună cu solul. În acest scop, pregătiţi o mocirlă dintr-un amestec de apă şi pământ, de consistenţa smântânii, în care introduceţi rădăcinile trandafirului, astfel încât să se murdărească foarte bine.
Aşezaţi cu grijă rădăcinile în groapă, desfăcându-le bine (foarte important este ca altoiul să fie la nivelul solului, iar în zonele foarte reci la 2-3 cm sub nivelul solului), apoi umpleţi groapa cu pământ şi tasaţi bine locul, pentru a elimina eventualele pungi de aer. Udaţi din abundenţă (cu minimum 10 litri de apă). Dacă nu plouă, în primele două săptămâni, vom uda bine trandafirul cam o dată la 3 – 4 zile.
Bine de ştiut
Nu plantaţi trandafirii într-un loc în care au existat alţi trandafiri înainte, fără a schimba solul măcar la o adâncime de 30 cm şi pe o arie de 60 cm, vă mai sfătuieşte Alina Buhna.
Distanţa de plantare este de minimum 50 cm pentru trandafirii cu floare mare şi trandafirii cu flori grupate. Trandafirii urcători au nevoie de un spaţiu de 1,5-3 m, iar trandafirii plângători şi pomişori se plantează la o distanţă de minimum 1 m.
Trandafirii urcători pot fi plantaţi lângă un perete, zid, gard sau suport special. În cazul în care îi plantăm lângă perete, îi vom plasa la o distanţă de 20 cm de acesta, în poziţie oblică, cu rădăcinile orientate în direcţia opusă peretelui.
În cazul trandafirilor plângători şi pomişorilor, este nevoie să le asiguraţi un sistem de susţinere, de preferinţă o tijă metalică înaltă până la ultima grefă de pe tulpină (până unde încep ramurile). Pentru a nu deteriora rădăcinile, vom fixa tija în pământ înainte de plantarea trandafirului.