Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Alzheimer-ul ar proveni din stomac
Alzheimer-ul ar proveni din stomac

Alzheimer-ul ar proveni din stomac

16 nov. 2020, 16:08,
în Sanatate

Axa creier-intestin prezintă un interes tot mai mare pentru cercetători. Un nou studiu a confirmat încă o dată că flora noastră intestinală ar putea influența apariția bolii Alzheimer.

Microbiota noastră, un veritabil turn de control al corpului, ar putea juca un rol major în apariția bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. Acest lucru este confirmat de o echipă de cercetători de la universitățile din Geneva (Elveția) și Napoli (Italia). Rezultatele lor sugerează că există o relație între un dezechilibru al microbiotei intestinale și dezvoltarea plăcilor amiloide în creier, despre care se știe că sunt un semn al bolii Alzheimer.

De ce flora noastră intestinală influențeaza apariția Alzheimer

De câțiva ani, studiile s-au înmulțit, oamenii de știință suspectând o legătură între microbiota noastră – aceste miliarde de bacterii și ciuperci care adăpostesc intestinele noastre – și dezvoltarea bolii. În urmă cu un an, un studiu a arătat că dieta, datorită efectului său asupra bacteriilor din intestine, ar putea juca un rol în reducerea riscului de Alzheimer. Și că o anumită dietă (în acest caz mediteraneană) ar putea cumva regla dezvoltarea demenței. Recent, un transplant fecal (care implică transplantul de scaune sănătoase unui pacient) a dat rezultate uimitoare: un pacient tratat pentru o infecție bacteriană rezistentă și-a văzut simptomele Alzheimer ameliorate, noteaza Femme Actuelle.

Pentru acest ultim nou studiu, publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, oamenii de știință au recrutat 89 de pacienți cu vârste cuprinse între 65 și 85 de ani: unii aveau Alzheimer, alții aveau boli neurodegenerative, acestia din urmă neavând nicio afectare a memoriei. Aceștia au fost supuși imagisticii cerebrale a creierului (prin PET) și unei probe de sânge. Rezultate: Prezența anumitor bacterii în flora intestinală a participanților a fost corelată cu cantitatea de plăci amiloide din creierul lor. Prin urmare, microbiota ar produce metaboliți care afectează funcțiile creierului. Cercetătorii cred că anumite proteine ​​din bacterii ajung la creier prin fluxul sanguin.

Cauzele bolii Alzheimer

In cazul bolii Alzheimer, vorbim mai mult în termeni de factori de risc decât de cauze directe, deoarece acestea din urmă sunt destul de vagi de cele mai multe ori.

Cel mai important factor de risc pentru boala Alzheimer este vârsta, majoritatea cazurilor apar după 65 de ani.

Genetica joacă cu siguranță un rol în boala Alzheimer, deoarece se știe că, deși acestea sunt cazuri rare, uneori poate fi moștenită.

Dacă este clar că boala Alzheimer se transmite de la o generație la alta în aceeași familie, atunci vorbim de boala Alzheimer familială. Aceasta apare de obicei înainte de vârsta de 60 de ani și gena Alzheimer se manifestă la mai mulți membri ai familiei. Cu toate acestea, boala Alzheimer familială explică doar o mică parte din cazurile de boală Alzheimer.

Cea mai frecventă formă a bolii Alzheimer, forma sporadică a bolii Alzheimer, poate avea, de asemenea, o componentă familială, dar într-un grad mai mic. De obicei, afectează persoanele peste 65 de ani.

Chiar dacă nimeni din familia dumneavoastră nu a avut boala Alzheimer, ați putea dezvolta aceasta boala.

Alți factori de risc posibili

  • traumatism cranian: studiile au arătat că persoanele care au suferit contuzii au mai multe șanse să dezvolte boala Alzheimer;
  • sex: femeile prezintă un risc mai mare de a suferi de boala Alzheimer decât bărbații (datorită speranței lor de viață mai lungi și nu din cauza factorilor sexuali).
  • nivel de educație: studiile sugerează că persoanele cu mai multă educație sunt mai puțin predispuse la boala Alzheimer. Această teorie provine din faptul că oamenii care au deja boala Alzheimer se descurcă mai bine dacă rămân activi mental – un creier prost stimulat poate degenera mai repede;
  • fumatul: fumătorii sunt mai predispuși să dezvolte boala Alzheimer în comparație cu nefumătorii. De asemenea, sunt mai predispuși să dezvolte alte boli ale demenței.
  • prioni: oamenii de știință suspectează că prionii, mici particule infecțioase formate din proteine, joacă un rol în boala Alzheimer prin infectarea creierului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`