Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Alzheimer: tratarea apneei de somn poate preveni dementa
Alzheimer: tratarea apneei de somn poate preveni dementa

Alzheimer: tratarea apneei de somn poate preveni dementa

15 apr. 2021, 13:42,
în Sanatate

Potrivit unui studiu recent american, persoanele cu apnee obstructivă în somn care se tratează sunt mai puțin susceptibile de a avea Alzheimer sau o altă formă de demență.

Tratarea apneei de somn vă poate împiedica să suferiți de boala Alzheimer. Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Universitatea Michigan din Statele Unite. Potrivit lucrărilor publicate pe 26 martie în revista Sleep, tratarea apneei de somn reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer sau o altă formă de demență. Scopul acestui studiu a fost de a observa legăturile dintre terapia cu presiune continuă pozitivă a căilor respiratorii (CPAP), care constă în a dormi cu o mască prin care veti respira aer pe tot parcursul nopții, și diagnosticarea bolii Alzheimer.

Impactul somnului asupra funcției cognitive

Cercetătorii au studiat peste 53.000 de pacienți cu vârsta peste 65 de ani cu apnee obstructivă în somn. Unii dintre participanții la studiu au fost tratați cu presiune pozitivă continuă pentru apneea obstructivă. Ei au descoperit că aceste persoane cu CPAP au fost mai puțin susceptibile de a fi diagnosticate cu demență sau boala Alzheimer decât altele care au suferit de apnee în somn, dar nu au fost tratate.

„Am găsit o legătură semnificativă între utilizarea presiunii continue a căilor respiratorii pozitive și riscul redus de Alzheimer și alte tipuri de demență pe parcursul a trei ani, sugerând că CPAP poate proteja persoanele cu OSA de demența”, concluzionează Galit Levi Dunietz, autor principal din acest studiu, la Michigan Health Lab.

Rezultatele evidențiază impactul somnului asupra funcției cognitive.

„Dacă există o cale cauzală între tratamentul apneei obstructive de somn și riscul de demență, după cum sugerează rezultatele noastre, diagnosticul și tratamentul eficient al apneei de somn ar putea juca un rol cheie în sănătatea cognitivă a persoanelor în vârstă”, spune un alt autor al studiului, Tiffany J. Braley, profesor asociat de neurologie la Michigan Health Lab.

Apneea poate provoca probleme cardiace

Ca o reamintire, apneea obstructivă în somn determină oprirea respirației de mai multe ori pe tot parcursul nopții. Pauzele în respirație durează 10 sau 30 de secunde sau mai mult, apar de cel puțin 5 ori pe oră și pot fi repetate de o sută de ori pe noapte. Este o tulburare de ventilație nocturnă care are și consecințe asupra activităților zilnice.

Somnolența excesivă în timpul zilei este cea mai frecventă consecință a acestui sindrom. Într-adevăr, un somn foarte tulburat și sacadat provoacă dorința de a dormi în timpul zilei, o scădere a vigilenței, chiar și somnolență incontrolabilă. În acest sens, există o creștere semnificativă a riscului de accidente de conducere sau accidente de muncă în rândul persoanelor care suferă de OSAHS. Dificultăți de concentrare, probleme de memorie sau de concentrare sunt, de asemenea, asociate cu sindromul de apnee în somn.

Lipsa de oxigen cauzată de apnee (hipoxie) poate provoca aritmii cardiace pe termen lung și hipertensiune arterială. OSAHS crește, prin urmare, mortalitatea și în special cea cauzată de cardiovasculare.

„Printre consecințele apneei de somn, există, de asemenea, un risc crescut de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, diabet, colesterol ridicat și depresie”, a declarat dr. Madiha Ellaffi, pneumolog, potrivit Medisite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`