Un studiu din SUA relevă faptul că comportamentul la volan poate fi indicativ al unui risc de dementa sau boala Alzheimer la șoferii mai în vârstă.
Sunt comportamentele de conducere primele semne ale demenței? Acest lucru este confirmat de un studiu publicat în revista Geriatrics pe 28 aprilie, potrivit Medisite. Cercetătorii americani au dezvoltat algoritmi foarte precisi pentru a permite detectarea timpurie a afectărilor cognitive ușoare și a dementei. Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică Mailman a Universității Columbia și Școala de Inginerie și Științe Aplicate a Fundației Fu Columbia, SUA, au colectat date despre modul de conducere a 3.000 de persoane cu vârste cuprinse între 65 și 79 de ani datorită dispozitivelor plasate în mașinile lor. Le-au folosit pentru a crea un algoritm in vederea prezicerii riscului de demență sau boala Alzheimer la șoferii mai în vârstă studiați.
„Pe baza variabilelor din datele de conducere și a caracteristicilor demografice de bază, cum ar fi vârsta, sexul, etnia și nivelul de educație, am reușit să prezicem deteriorarea cognitivă ușoară și demența cu o precizie de 88%”, a declarat Sharon Di, profesor de inginerie civilă și mecanică la Columbia University și autorul principal al acestui studiu. Modelele de algoritmi care se bazau doar pe date demografice aveau o precizie de detecție de 29%, comparativ cu 66% pentru cele bazate doar pe date de conducere. Cercetătorii americani au descoperit că vârsta rămâne principalul factor al riscului de dementa.
Un nou instrument pentru depistarea precoce a dementei?
„Condusul este o sarcină complexă care implică procese cognitive dinamice și care necesită funcții cognitive și abilități motorii esențiale”, a spus Guohua Li, MD, DrPH, profesor de epidemiologie și co-autor al studiului. Acest studiu demonstrează „că comportamentul la volan poate fi folosit ca markeri ai demenței și al afectării cognitive”. Potrivit acestuia, „dacă sunt validați, algoritmii dezvoltați în acest studiu ar putea oferi un nou instrument de screening pentru detectarea timpurie și gestionarea afectării cognitive ușoare și a demenței la șoferii mai în vârstă”.