În prezent, femeile în vârstă sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte o forma de demență, cum ar fi boala Alzheimer. Un fenomen care ar putea fi explicat în parte printr-un acces mai redus la studii pentru femeile născute între 1920 și 1940.
De ce femeile sunt mai expuse riscului de Alzheimer decât bărbații?
Femeile în vârstă au în prezent un risc cu 50% mai mare decât bărbații de a dezvolta boala Alzheimer. Mai mulți factori de risc pentru această boală sunt deja bine cunoscuți, cum ar fi bolile cardiovasculare, lipsa somnului sau o dietă slabă. Dar este o legătura intre demență și nivelul de educație de care cercetătorii Inserm și echipa EpiAgeing de la Centrul de Cercetări Epidemiologice și Statistice de la Universitatea din Paris sunt interesați.
Așa cum acestia explică într-un studiu publicat în Lancet Public Health, generația actuală de oameni foarte în vârstă s-a născut în anii 1920-1940. În acea perioadă, puține femei aveau acces la învățământul superior. Și această inegalitate ar influența capacitățile cognitive de astăzi. Pentru a testa această ipoteză, au comparat abilitățile cognitive în timpul îmbătrânirii femeilor și bărbaților în funcție de nivelurile lor de educație, de-a lungul mai multor generații.
Vestea bună este că, din anii 1960, ușile universităților au fost deschise mai larg și mai în mod egal femeilor, astfel încât nivelul de educație al acestora din urmă a fost aproape să il ajungă din urmă pe cel al bărbaților din țările dezvoltate. Abilitățile cognitive ale femeilor s-au îmbunătățit și, pe termen lung, cercetătorii cred că inegalitățile de gen în riscul de demență pot scădea.
Urmele genetice ar trebui explorate
O altă ipoteză pentru a explica de ce femeile sunt mai expuse riscului de boală Alzheimer a fost prezentată în 2019 la Conferința internațională asupra bolii Alzheimer, care a avut loc la Los Angeles. Potrivit oamenilor de știință, urmele genetice ar trebui explorate. La Universitatea din Miami, cercetătorii au analizat genele a 30.000 de persoane (jumătate dintre ele cu boala Alzheimer, cealaltă jumătate nu) și au descoperit patru gene care par să fie legate de un risc diferit de boală în funcție de sex. Dar acum trebuie să facă mai multe cercetări pentru a afla cum afectează aceste gene riscul de Alzheimer.
Pentru cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt din Tennessee (Statele Unite), motivul pentru care există mai multe femei decât bărbați cu boala Alzheimer se datorează modului în care proteina tau, o proteină care distruge celulele nervoase, se răspândește în creierul femeilor. Acești cercetători au descoperit că rețelele de proteine tau la femeile cu insuficiență ușoară au fost mai difuze și mai dispersate decât la bărbați, sugerând că ar fi afectate mai multe zone ale creierului.