Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Alzheimer: care sunt cele patru tipuri de raspandire a bolii
Alzheimer: care sunt cele patru tipuri de raspandire a bolii

Alzheimer: care sunt cele patru tipuri de raspandire a bolii

05 mai 2021, 15:02,
în Sanatate

Potrivit unui studiu internațional publicat pe 29 aprilie, cercetătorii au identificat patru subtipuri distincte de Alzheimer. Rezultate care ar putea duce la tratamente mai individualizate pentru persoanele cu tulburare neurodegenerativă.

Nu există doar unul, ci patru tipuri de boală Alzheimer. În timp ce 900.000 de persoane suferă de boala Alzheimer în Franța, un studiu internațional publicat în revista Nature Medicine a arătat că boala se răspândește de fapt în patru moduri distincte. După cum raportează neurosciencenews.com, cercetătorii dezvăluie aceste patru modele distincte de Alzheimer care duc la diferite simptome și prognoze la cei care o au.

„Acest lucru sugerează că boala Alzheimer este o boală și mai eterogenă decât se credea anterior”, spune Jacob Vo-gel de la Universitatea McGill, autorul principal al studiului. Această lucrare este o colaborare între site-uri din Suedia, Canada, Statele Unite și Coreea, noteaza Medisite.

Diferite regiuni ale creierului afectate

Ca reamintire, cauza bolii este acumularea de plăci amiloide și proteine ​​Tau în creier, care cauzează leziuni cerebrale și obstrucția neuronilor. Cu toate acestea, acest nou studiu internațional tocmai a arătat că proteina Tau se răspândește în funcție de mai multe tipare diferite. Folosind tehnologia de imagistică medicală PET (tomografie cu emisie de pozitroni), cercetătorii au monitorizat modul în care proteinele s-au acumulat în cei 1.143 de participanți la experiment și au identificat patru subtipuri care răspândesc boala.

Cercetătorii au descoperit că diferite regiuni ale creierului au fost afectate în aceste subtipuri de boli. „Prevalența subgrupurilor a variat între 18 și 30%, ceea ce înseamnă că toate aceste variante ale bolii Alzheimer sunt de fapt destul de frecvente și niciuna dintre ele nu domină așa cum am crezut anterior”, spune Oskar Hansson, profesor de neurologie la Universitatea Lund, care a supravegheat studiul.

În 33% din cazuri, cercetătorii au identificat că proteina Tau s-a răspândit în lobul temporal și a afectat memoria. În cel de-al doilea subtip al bolii, care afectează 18% din cazuri), proteina se desfășoară în restul cortexului cerebral, provocând astfel dificultăți cu funcțiile executive.

Către tratamente mai individualizate?

Al treilea subtip de boală, 30% din cazuri, arată o acumulare a proteinei Tau în cortexul vizual. Persoanele afectate de această dezvoltare a bolii au dificultăți de orientare, distingând forme și contururi, distanță, mișcare și localizare a obiectelor în raport cu alte obiecte. Ultimul subtip, în 19% din cazuri, se caracterizează printr-o răspândire asimetrică a Tau în emisfera stângă a creierului. Afectează abilitățile lingvistice ale persoanelor care suferă de aceasta.

„Deoarece diferite regiuni ale creierului sunt afectate diferit în cele patru subtipuri ale bolii Alzheimer, pacienții dezvoltă simptome și prognoze diferite. Aceste cunoștințe sunt importante pentru medicii care evaluează pacienții cu boala Alzheimer, și, de asemenea, ne determină să ne întrebăm dacă cele patru subtipuri ar putea răspunde diferit la diferite tratamente”, concluzionează Oskar Hansson.

Potrivit profesorului de neurologie, „cercetarea asupra diferitelor medicamente care reduc cantitatea de proteine ​​tau din creier este foarte activă și va fi interesant să vedem dacă eficacitatea acestora variază în funcție de subtipul Alzheimer”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025