Alunițele ieșite în relief nu sunt doar un defect estetic, ci și o potențială problemă pentru purtător, provocând disconfort în timpul purtării hainelor, al procedurilor de igienă sau al practicării sportului. O aluniță convexă este o excrescență benignă congenitală sau dobândită care iese în afară de suprafața pielii.
Inițial, un nevus apare ca o mică pată pe piele. Pe măsură ce alunița se dezvoltă, aceasta poate rămâne plată sau poate deveni convexă. Alunițele convexe se găsesc adesea pe scalp, pe față, pe gât, pe spate, pe decolteu și în zona inghinală. Există o percepție conform căreia nevii sunt mai periculoși decât cele plate. Dar acest lucru nu este în totalitate corect, în condiții de egalitate, există riscul de malignizare în ambele alunițe cu aceeași probabilitate. Îndepărtarea nevilor convexi se realizează pentru a minimiza riscurile pentru sănătate atunci când există posibilitatea unui traumatism al nevului, precum și în scopuri cosmetice.
Alunițe ieșite în relief. La ce semne trebuie să fiți atenți pentru a identifica formarea malignă
Unul dintre factorii declanșatori ai melanomului este încercarea de a scăpa de o aluniță pe cont propriu. Locurile potențial dăunătoare ale alunițelor includ părțile corpului care sunt în contact permanent cu lenjeria de corp, hainele și pantofii.
În consecință, aceste alunițe sunt mai susceptibile la frecare constantă, la traume și se pot transforma în melanom. De asemenea, sunt considerate periculoase alunițele de pe palmele mâinilor, picioarelor și scalpului, precum și zonele pielii expuse la soare.
Ar trebui să vă vizitați medicul cel puțin o dată pe an pentru un nev și imediat dacă alunița își schimbă culoarea, forma, dimensiunea, se rănește sau sângerează. Cu toate acestea, este mai bine și mai sigur să fie îndepărtată alunița, mai ales că se poate face rapid și fără durere.
În primul rând, trebuie să fiți atenți la mâncărimi, durere, înălțarea locului, sângerare, cruste, umflături, răni deschise persistente și o culoare negru-albăstruie și alte caracteristici care se pot extinde până la marginea aluniței.
Tratamentul alunițelor cu laser. Cel mai minim invaziv mod de a scăpa de disconfort
Îndepărtarea cu laser și chirurgicală sunt opțiuni eficiente și minim invazive pentru tratamentul nevilor. Singura condiție prealabilă este alegerea corectă a clinicii. Avantajele îndepărtării cu laser constau în posibilitatea de a face o biopsie.
De asemenea, expunerea fasciculului laser este controlată și precisă. La o anumită adâncime, fără a afecta țesuturile învecinate, procedura este nedureroasă, astfel se folosește anestezie locală. Rana poate fi înmuiată în apă și are loc regenerarea plăgii, în termen de 2 săptămâni.
În plus, după tratament, semnul aluniței este minim. Astfel, este posibilă îndepărtarea nevilor multipli. Îndepărtarea unei alunițe convexe. Este foarte important să urmați toate recomandările medicului după îndepărtarea unui nev. Evitați să vizitați băile, saunele, piscina și solarul.
Pentru a observa alunițele ieșite în relief este bine să examinați fiecare centimetru al corpului dumneavoastră. Deși melanomul se formează cel mai adesea pe zonele expuse la soare ale pielii, poate apărea oriunde. Nu uitați să vă verificați picioarele, degetele de la picioare și chiar părțile intime.