Multă lume a pățit măcar o dată să aibă probleme cu alunițele care atârnă și care pot fi rupte din greșeală. Aceste „alunițe care atârnă“ sunt de fapt papiloame, tumori cutanate benigne, care au aspect pediculat. Papiloamele sunt excrescenţe atârnate de piele printr-un picioruş subţire, de culoarea pielii, sau de culoare cafenie, chiar brună și sunt confundate cu alunițele.
Papiloamele au culoarea pielii și apar la nivelul pliurilor, în zona submamară, a gâtului sau a axilei. Acestea mai pot să apară pe abdomen, torace sau în jurul ochilor.
Papiloamele sunt de obicei asimptomatice, dar sunt cazuri când pot deveni dureroase și chiar se pot infecta.
Marea majoritate a papiloamelor apar din cauza papilomului uman, care se transmite prin atingere. De obicei, papiloamele apar la maturitate sau la persoanele în vârstă. Apariția acestora poate fi favorizată de afecțiuni precum diabetul zaharat, acromegalia, obezitatea sau unele afectiuni tiroidiene. Unele papiloame sunt genetice.
Cum se transmit „alunițele care atârnă“
Papiloamele se transmit prin contact direct cu persoane care au papiloame sau prin contact cu obiecte contaminate. Acestea se pot transmite și prin autoinoculare, adică de la o leziune preexistentă.
Papiloamele se pot transmite și prin transpirație excesivă, fricțiunea persistentă și pielea uscată.
În cazul papilaomeloor din zona inghinală, transmiterea se paote afce prin contact sexual direct cu un partener infectat, prin sex vaginal, anal sau oral, mai mulți parteneri sexuali sau sexul fără folosirea corectă a prezervativelor.
Cele mai pericuoase papiloame sunt considerate cele care sunt localizate pe zone vizibile ale corpului, permanent traumatizate de haine, bijuterii, pieptene, cei care crește în dimensiuni, cei care sunt răspândite rapid, care schimbă forma și culoarea, cei care sunt localizate în zona intimă sau pe tălpi și cei care au început să doară, să mănânce sau să sângereze.
Cum se poate scăpa de „alunițele care atârnă“
Cel mai des întâlnit procedeu și foarte eficicient pentru elimianrea papiloamelor este electrocauterizarea. Acest procedeu constă în încălzirea ţesutului prin electricitate. Electrocauterizarea durează cel mult 10 minute, în funcţie de cât de multe papiloame se tratează. Procedura se efectuează doar de către un medic dermatolog, care utilizează o anestezie locală. Tratamentul nu prezintă riscuri şi nici n ueste dureros dacă este corect executat. Marele avanataj este că nu lasă nicio urmă pe piele, prevenind multiplicarea numărului leziunilor şi creşterea celor actuale.
În timpul unei intervenții la dermatolog se poate face electrocauterizarea a până la 30 de papiloame, în funcţie de mărimea şi poziţia lor.
O altă metodă de a scăpa de „alunițele care atârnă“ este eliminarea cu ajutorul unor substanţe caustice, concomitent cu imunostimularea.
Cauterizarea cu unde radio
Cauterizarea cu undele radio este un tratament simplu şi eficient, însă acesta lasă urme minine, iar papiloamele se refac mai rar comparativ cu alte metode. Această procedură se efectuează făcând înainte anestezie locală, cu ajutorul unui aparat modern cu radiofrecvenţă.
Eliminarea papiloamelor este o intervenţie chirurgicală nedureroasă care durează între 10 şi 40 de minute în funcţie de numărul lor, La o singură intervenție se pot cauteriza de la 1 până la 50 de papiloame. Pentru a evita risca de infectare, după intervenţie, se pot utiliza antiseptice locale şi rar antibiotice pe cale generală.
Indiferent de metoda folosită pentru a scăpa de papiloame, nu se poate scăpa definitiv de „alunițele care atârnă“, acestea apărând la loc de multe ori cu înaintarea în vârstă sau în alte locuri.
rs