Prima pagină » Sanatate » Alunițe canceroase. Cum se deosebesc și ce trebuie să facem ca să evităm cancerul de piele

Alunițe canceroase. Cum se deosebesc și ce trebuie să facem ca să evităm cancerul de piele

05 iul. 2024, 11:18,
B, , h, , în Sanatate

Alunițele sunt grupări de melancocite. Melanocitele sunt celule care se află la nivelul pielii, responsabile cu producția de melanină. Melanina e pigmentul natural care dă culoarea pielii. Dacă o alunițele suferă modificări în ceea ce privește forma, culoarea sau dimensiunea, poate fi vorba despre alunițe canceroase.

Cum recunoaștem alunițele canceroase

La majoritatea oamenilor, alunițele apar în copilărie și în adolescență. Forma și culoarea lor se poate schimba în timp, iar acestea pot apărea oriunde pe corp, chiar și sub unghii, între degete sau pe scalp.

O aluniță normală este mică, până în 5 mm, de culoare cafenie, simetrică și cu margini regulate. Ori modificare a acesteia ar trebui să însemne un semnal de alarmă pentru a te prezenta la medic pentru un consult.

Alunițele care prezintă risc de a dezvolta cancer de piele sunt acele leziuni asimetrice, cu margini neregulate, în mai multe culori și cu diametrul mai mare de 5 mm.

Este necesar un consult la medic dacă: observi o schimbare a culorii aluniței, se modifică în formă, textură sau înălțime, pielea de la suprafața aluniței devine uscată, solzoasă sau dacă se formează o crustă, alunița devine dură sau prezintă senzația de nodulițe, începe să provoace mâncărimi, sângerează sau elimină secreții, observi o aluniță nouă sau un semn neobișnuit pe piele care nu dispare nici după câteva săptămâni.

Cum poți preveni cancerul de piele

Există câteva metode de protecție pentru e preveni apariția cancerului de piele. Una dintre acestea este de a-ți proteja fața, gâtul și urechile prin purtarea de haine și accesorii. Indicat este să purtați pantaloni și bluze cu mânece lungi, din materiale strâns țesute.

O altă modalitate este de a folosi ochelari de soare care blochează razele UV și protejează pielea din jurul ochilor. De asemenea, este necesar să vă dați zilnic cu protecție solară de minim 15. Cantitatea adecvată se aplică cu 30 de minute înainte de expunerea la soare și se reaplică, la fiecare două ore, după înot sau transpirație.

De asemenea, monitorizarea alunițelor este un pas important pentru sănătate. Alunițele nu sunt periculoase prin numărul lor. De altfel, acestea se schimbă oricum pe măsură ce înaintați în vârstă, ori în adolescență, ori în timpul sarcinii, ori după vârsta de 50 de ani, fără a prezenta risc de apariție a cancerului.

Sunt și câteva lucruri pe care nu trebuie să le faci, pentru a nu te expune riscului. Razele UV cresc riscul apariției cancerului de piele. De asta e recomandat să evitați solarul. De asemenea, evitați expunerea prelungită la soare, între orele 10:00 dimineața și 4:00 după-amiaza, ore în care radiațiile solare sunt cele mai intense. De avut în vedere este că razele UV pot să treacă prin haine subțiri, parbrize, ferestre sau nori.

Alunițele canceroase nu prezintă simptome, de asta este important controlul anual la dermatolog pentru eliminarea oricărei alunițe periculoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
03 august 2024
03 august 2024