Nu există persoană care să nu aibă o aluniță roșie pe piele. Pe lângă alunițele negre, angioamele sunt nelipsite de pe corp și reprezintă niște aglomerări de vase sanguine dezvoltate pe o suprafață mică a pielii. Multă lume se întreabă de ce apar angioamele și care sunt cele mai simple metode de tratament.
De ce apare alunița roșie pe piele
Tot mai multe persoane merg la dermatolog după ce observă apariția pe corp a alunițelor roșii. Pacienții vor să afle dacă acestea reprezintă un motiv de îngrijorare pentru sănătatea pielii și care sunt cauzele apariției angioamelor.
Alunițele roșii sunt excrescențe ale pielii ce se dezvoltă pe mai multe zone ale corpului. Cauza apariției lor ține de factorul genetic și de predispoziția unor persoane de a le avea. Medicii precizează faptul că apariția alunițelor roșii este influențată de vârstă, expunerea la substanțe chimice sau sensibilitate excesivă la nivelul pielii.
Cu toate acestea, dermatologii afirmă că angioamele nu reprezintă un motiv de îngrijorare dacă acestea nu sângerează, nu își modifică culoarea, forma și dimensiunea.
Alunițele roșii apar cu precădere la adultul tânăr, iar numărul lor crește odată cu înaintarea în vârstă. Acestea sunt asimptomatice, de natură benignă, însă din cauza aspectului lor inestetic tot mai multe persoane preferă să le îndepărteze.
Cele mai simple metode de tratament ale angioamelor
Apariția unei alunițe roșii pe piele nu reprezintă un motiv de îngrijorare, acestea fiind benigne. Angioamele roșii au o formă ovală, sunt netede, iar de cele mai multe ori sunt ușor ridicate de la nivelul pielii. Acestea apar pe brațe, picioare, umeri și gât, iar în funcție de zona în care apar, pot avea un aspect neplăcut.
Din acest motiv, multe persoane preferă să le îndepărteze cu ajutorul unor metode simple și eficiente. Alunițele roșii pe piele pot fi tratate și înlăturate cu ajutorul laserului. Acesta eliberează suficientă căldură pentru a distruge angiomul printr-o simplă atingere și fără anestezie.
O altă metodă eficientă pentru a scăpa de alunițele roșii inestetice este electrocauterizarea. Cu ajutorul acesteia, angiomul este ars prin utilizarea unui curent electric.
Criochirurgia este o altă procedură rapidă și ușoară ce presupune înghețarea aluniței roșii cu azot lichid.
O metodă frecventă este eliminarea angioamelor prin radere. Această procedură simplă implică îndepărtarea rapidă a aluniței roșii de pe porțiunea superioară a pielii, iar cicatrizarea are loc într-un timp scurt.
Apariția alunițelor roșii nu reprezintă un motiv de îngrijorare dacă acestea nu sângerează și nu își modifică forma. În cazul în care acestea suferă transformări, se recomandă consultul unui medic specialist.
Medicii ne sfătuiesc să acordăm o atenție deosebită alunițelor atipice deoarece acestea pot reprezenta un semnal de alarmă. În cazul în care o aluniță arată diferit în comparație cu celelalte și își modifică forma și culoarea într-un timp scurt, aceasta poate declanșa probleme grave de sănătate deoarece conține în structura ei celule bolnave.
Pe lângă metodele eficiente de îndepărtare a angioamelor, sunt recomandate și câteva remedii naturiste pentru alunițele roșii. Remediile naturiste sunt eficiente în cazul angioamelor de mici dimensiuni, însă acestea nu trebuie utilizate fără acordul dermatologului.
Printre cele mai cunoscute remedii naturiste se află Aloe Vera, rostopasca și uleiul de ricin. Se recomandă masarea de mai multe ori pe zi a alunițelor roșii cu ulei de ricin, tinctură de rostopască sau cu sucul din planta de Aloe Vera.
O aluniță roșie pe piele nu reprezintă motiv de îngrijorare dacă aceasta nu își schimbă forma și culoarea în timp. Angioamele de regulă nu cauzează probleme de sănătate, însă multe persoane preferă să le îndepărteze de pe piele din cauza aspectului inestetic.