Prima pagină » Sanatate » Alune tigrate. Un superaliment cu arome inedite și beneficii terapeutice uimitoare
Alune tigrate. Un superaliment cu arome inedite și beneficii terapeutice uimitoare

Alune tigrate. Un superaliment cu arome inedite și beneficii terapeutice uimitoare

19 dec. 2023, 12:16,
în Sanatate

Alunele tigrate, printre cele mai remarcabile superalimente de pe piață, nu sunt, de fapt, nuci obișnuite. Aceste mici biluțe șifonate sunt rizomii tuberoși ai plantei Cyperus esculentus Lativum, o variantă a plantei Carex.

Ce gust au alunele tigrate și cum pot fi consumate

Aroma acestora aduce cu cea a nucii de cocos și a migdalelor, iar denumirea lor provine de la aspectul exterior, având dungi asemănătoare cu cele ale tigrului. Pot fi savurate fie proaspete, extrase din sol, fie prăjite, fierte sau sub formă de suc. Alunele tigrate ambalate sunt deshidratate pentru a-și păstra prospețimea pe o perioadă cât mai îndelungată. Se comercializează și sub formă de făină sau lapte vegetal. Toate acestea aduc cu sine numeroase beneficii pentru sănătate.

Alunele tigrate au fost cultivate înca din antichitate în Egipt, unde erau consumate fierte în bere, prăjite sau în compoziția unor deserturi. Aceste boabe sunt de fapt tuberculi, dar, datorită faptului că sunt consumate într-un mod similar nucilor și semințelor, sunt adesea încadrați în aceeași categorie. Ele pot fi o opțiune delicioasă de gustare, mai ales atunci când aveți poftă de ceva dulce. Se recomandă să înmuiați tuberculii înainte de consum.

Desigur, aceștia au un gust asemănător nucilor, dar conțin mai mulți carbohidrați și mai puține proteine decât majoritatea nucilor reale. De asemenea, nu se încadrează în categoria alimentelor cu conținut scăzut de zahăr sau de grăsimi. Cei ce monitorizează aportul de carbohidrați, zahăr sau grăsimi trebuie să fie atenți la faptul că alunele tigrate conțin cantități semnificative din toate cele trei elemente.
Din punct de vedere al compoziției, sunt mai puțin calorice decât caju, migdalele, alunele sau nucile, însă au un conținut proteic mai scăzut. De asemenea, furnizează fosfor, potasiu, vitaminele E și C, fiind bogate în amidon și grăsimi (82% nesaturate).

Efectele benefice asupra organismului

Ciufa (Chufa) reprezintă o plantă perenă binecunoscută în țara noastră, fiind denumită și caprișor și având origini în Africa de Nord. Ciufa mai este recunoscută și sub denumirea de Iarbă de migdale, datorită bulbilor săi, impropriu numiți alune tigrate, care sunt comestibili și au un gust delicious. În alte țări europene, nucile tigrate sunt considerate alimente tradiționale. În Spania, de exemplu, ele sunt utilizate pentru a produce un lapte popular numit Horchata de chufa. Vă invităm să descoperiți efectele terapeutice și beneficiile tuberculilor de ciufă.

Conținut bogat în fibre. Fibrele vegetale, esențiale pentru buna funcționare a sistemului digestiv, nu aduc cu sine calorii, dar, în contact cu apa și sucurile digestive, joacă un rol în stimularea musculaturii stomacului și intestinelor. Acestea contribuie, de asemenea, la detoxifierea colonului și combat constipația, reglând tranzitul intestinal. O dietă bogată în fibre poate duce la micșorarea stomacului.
Sursă naturală de magneziu. Bulbii de ciufă conțin aproximativ 20% din doza zilnică recomandată de magneziu. Acest mineral esențial este implicat în peste 300 de reacții specifice în organism și deficitul său este frecvent întâlnit în rândul populației generale.

Protejează inima. Tuberculii de ciufă conțin acizi grași omega și grăsimi sănătoase, similare celor din uleiul de măsline, recunoscut astăzi că unul dintre cele mai sănătoase uleiuri. Acești acizi grași și grăsimile de bună calitate mențin pereții vaselor de sânge curați, crescând nivelul de colesterol bun (HDL) și prevenind astfel bolile cardiace și ateroscleroza. De asemenea, contribuie la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge.

Conțin mai mult potasiu decât o banană. Nucile tigrate sunt extrem de bogate în potasiu, un mineral esențial pentru sănătatea organismului nostru. Aproximativ 25 de alune tigrate conțin mai mult potasiu decât o banană, acesta fiind un electrolit important, inclusiv în sarcină.

Alunele tigrate sunt un bun diuretic, favorizând eliminarea toxinelor și prevenind formarea pietrelor la nivelul rinichilor. Datorită conținutului lor de acizi grași omega, vitamine din complexul B și magneziu, acestea pot contribui la prevenirea depresiei și la activarea funcțiilor cerebrale. În comparație cu alte nuci, migdale și alune, alunele tigrate sunt mai puțin susceptibile să provoace alergii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025