Tot mai multe gospodine vor să afle secretele celui mai bun aluat pentru plăcintă cu mere. Acesta se face foarte ușor acasă, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta veche a bunicii, vom obține la final o plăcintă cu mere delicioasă. Când vine vorba de savuroasele plăcinte, doamnele se întrec în tot felul de rețete inedite pentru a-i impresiona pe cei de la masă. Iată cum să pregătești rapid un aluat fraged și o plăcintă delicioasă după rețeta bunicii.
Cel mai bun aluat pentru plăcinte cu mere
Atunci când vrem să pregătim acasă o delicioasă plăcintă cu mere, este important să pregătim mai întâi un aluat fraged. Putem să îl pregătim cu untură la fel ca în rețeta bunicii sau putem să adăugăm puțin borș la frământare. În funcție de ingredientele folosite, vom obține cel mai bun aluat, iar la final niște plăcinte delicioase cu mere.
Pentru a pregăti acasă un aluat fraged de plăcinte avem nevoie de 120 g de unt, 185 g de făină de calitate, sare, praf de copt, 40 g de smântână, apă și 1 lingură de oțet de mere.
Mai întâi se amestecă făina împreună cu praful de copt și puțină sare. Se adaugă ulterior untul tăiat cubulețe mici și se amestecă până când se omogenizează. Ulterior, se pune smântâna, apa și cele două linguri de oțet de mere și se amestecă din nou. Se frământă bine aluatul până când devine elastic și nu se mai lipește de mâini.
După ce este gata, se lasă aluatul la dospit, apoi se întinde într-o foaie pătrată sau rotundă în funcție de tava în care se va coace plăcinta cu mere. Aluatul se pune la frigider până când pregătim umplutura pentru delicioasa plăcintă.
Dacă vrem să pregătim o delicioasă prăjitură de post cu mere rase, atunci putem face un blat sau un aluat de post, dar extrem de fraged și pufos.
Rețeta veche a bunicii pentru o plăcintă gustoasă și aromată
Dacă am pregătit un aluat fraged de plăcintă, următorul pas este pregătirea umpluturii pentru savuroasa plăcintă cu mere. Pentru aceasta vom avea nevoie de 450 g de mere curățate de coajă și tăiate felii subțiri, 1 linguriță de zeamă de lămâie, 25 g de zahăr brun, 25 g de zahăr tos, puțină scorțișoară și nucșoară, un praf de sare, 15 g de unt și 10 g de amidon.
Se scoate aluatul din frigider și se așază în tava de copt tapetată cu unt. Între timp se pregătește umplutura. Se curăță merele și se taie felii subțiri, apoi se amestecă cu zeama de lămâie, zahărul și aromata scorțișoară împreună cu puțină nucșoară. Se lasă timp de 1 oră apoi se scurge zeama rămasă.
Se pune zeama de la mere într-o cratiță împreună cu untul și se lasă la foc mic până când amestecul devine cremos și se îngroașă ca un sos. Peste merele tăiate felii rămase în castron se pune și sosul obținut, apoi se amestecă. Se adaugă după aceea și puțin amidon și se amestecă din nou.
În tava cu aluat se toarnă umplutura cu mere și se uniformizează. Marginile de aluat se ridică și se lipesc de tavă pentru a nu curge compoziția de mere. Dacă a mai rămas puțin aluat fraged, atunci putem decora plăcinta cu câteva fâșii de aluat pe care le punem deasupra. Înainte de a băga plăcinta la cuptor, se unge cu un ou bătut. Se înțeapă plăcinta de câteva ori cu o scobitoare pentru a se coace foarte bine în interior și se pune la cuptor la foc mic.
Când este gata, plăcinta se lasă la răcit apoi se taie felii. Cu siguranță vom obține cea mai bună plăcintă cu mere, savuroasă, aromată și pufoasă.
Delicioasa plăcintă cu mere poate fi făcută și pentru masa de Paști împreună cu niște cornulețe în două culori, fragede și gustoase. De asemenea, putem opta și pentru o prăjitură cu aluat răzuit, cre va fi apreciată de musafiri.
Atunci când vrem să pregătim acasă o plăcintă cu mere ca pe vremea bunicii, trebuie să facem mai întâi un aluat fraged de plăcintă. Dacă ținem cont de câteva secrete din rețeta de odinioară, la final ne vom încânta papilele gustative cu un desert de casă irezistibil.