Aluatul pentru cornulețe este fraged și foarte ușor de pregătit cu ingrediente pe care orice gospodină le are la îndemână. Din acesta se pot face diferite fursecuri, precum biscuiții simpli sau umpluți, tarte sau chiar foi fragede pentru plăcintele cu fructe sau brânză.
Dacă adori cornulețele și le dorești foarte fragede și delicioase, prepară rețeta aceasta cu untură în aluat. Chiar dacă poți înlocui untura cu untul, rezultatul va fi puțin diferit, pentru că untura are proprietatea de a le frăgezi foarte rapid.
Aluat pentru cornulețe
Nu ocoli untura, ci adaug-o în preparatele culinare, în sezonul rece, pentru că are proprietăți benefice asupra organismului. După uleiul de măsline, specialiștii ne asigură că untura ocupă locul al doilea la capitolul grăsimi monosaturate. Acestea sunt considerate a fi cele mai sănătoase tipuri de grăsimi.
Poți folosi untura și pentru a prepara fripturile, dar poți include untura și în diferite aluaturi. Cine nu cunoaște gustul delicios al cărnii prăjite, al cârnaților sau jumărilor păstrate în oala cu untură?
Este o metodă veche în care oamenii depozitau carnea, pentru a se bucura mai târziu de gustul fraged al acesteia. Încearcă niște sărătețele cu brânză folosind untură în loc de unt în aluat și te vei convinge.
Untura de porc este un ingredient de care nu ne putem bucura decât în sezonul rece. Specialiștii în nutriție ne recomandă să nu o ocolim, pentru că are proprietăți benefice asupra organismului.
Pentru această rețetă ai nevoie de 550-600 gr de făină, 350 gr de smântână cu coeficient mai mic de grăsime, 350 gr de untură de porc, 20 gr de drojdie proaspătă, 2 lingurițe de zahăr, 1/4 linguriță de sare, 1 linguriță cu esență de vanilie, gem de fructe sau rahat, zahăr pudră pentru decor.
Dacă nu ai mai folosit până acum untură în aluaturi, este important să știi că untura se folosește după ce a fost topită și închegată. Nu se folosește untură brută, trecută prin mașina de tocat.
Indicații de preparare
Pentru că aluatul se prepară cu drojdie, începe cu pregătirea acesteia. Într-un bol, amestecă drojdia sfărâmată cu zahărul până se dizolvă ambele ingrediente. Adaugă smântâna, sarea, esența și untura. Amestecă intens toate aceste ingrediente până când obții o compoziție omogenă.
Încorporează treptat, în această compoziție, făina trecută prin sită. După ce aluatul devine compact, frământă-l bine până când nu mai este lipicios. Datorită unturii din compoziție, aluatul nu va fi foarte ferm, va fi ușor moale, dar nelipicios.
Dă forma de bilă aluatului, împachetează-l într-o folie de prospețime și pune-l la frigider pentru minim două ore. Cu cât aluatul se va relaxa timp mai îndelungat la rece, cu atât cornulețele vor fi mai fragede.
Cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde pe rând fiecare parte de aluat în foi circulare de grosimea de 3 – 4 mm. Secționează fiecare foaie de aluat în forme triunghiulare. La baza triunghiurilor adaugă câte o linguriță de gem sau o bucată de rahat. Apoi rulează triunghiurile pornind de la bază către vârf.
Așază cornulețele astfel formate în tava cuptorului, în care ai pus hârtie de copt. Lasă cornulețele cu rahat sau cu altă umplutură la odihnit în tavă și încălzește cuptorul l80°C.
Introdu în cuptorul cald tava cu aceste delicii din aluat pentru cornulețe și coacele pentru 15 – 20 de minute. Nu exagera cu coacerea lor, pentru a nu se rumeni prea mult și a devenit crocante. Astfel ai reușit să faci niște prăjiturele din aluat pentru cornulețe perfect de pus pe masa de sărbători.