Dacă vrei să pregătești acasă niște deserturi delicioase, este important să faci mai întâi un aluat de plăcintă fraged cu apă minerală și ulei. Succesul culinar va fi garantat și toți membrii familiei vor fi încântați de ceea ce ai pregătit.
Descoperă secretul aluatului moale și aerat, inspirat din bucătăria turcească! Cu această rețetă simplă și autentică, vei obține copturi impresionante care îți vor încânta toți cei dragi.
Aluat de plăcintă cu apă minerală și ulei
Aluatul obținut după această rețetă este potrivit mai mult pentru prepararea pizzei, pateurilor și plăcintelor cu umplutură sărată. Dacă vreți să pregătiți chifle sau alte copturi dulci, pur și simplu adăugați mai mult zahăr în compoziția aluatului.
Pentru această rețetă de aluat de plăcintă cu apă minerală și ulei vei avea nevoie de 6 pahare de făină (aproximativ 900 g); 7 g de drojdie uscată; 1 pahar de lapte cald (250 ml); 1 pahar de ulei de floarea-soarelui (fără miros) (250 ml); 1 pahar de apă minerală carbogazoasă (250 ml); 1 lingură de sare și 2 linguri de zahăr.
Într-un bol, amestecă drojdia uscată cu făina cernută, iar în alt bol, combina laptele, uleiul și apa minerală carbogazoasă. Adaugă sarea și zahărul, apoi treptat făina în amestecul lichid și frământă până obții un aluat omogen. Acoperă aluatul cu un prosop umed sau folie alimentară și lasă-l să crească timp de 1-1.5 ore într-un loc călduț.
Frământă din nou aluatul dospit și lasă-l să se odihnească timp de 60 de minute. Poți să păstrezi aluatul în frigider într-o pungă de plastic pentru a fi folosit ulterior, sau să-l utilizezi imediat pentru a pregăti delicioasele tale copturi.
Rețeta de plăcintă cu mere
Acum că aluatul este făcut, tot ceea ce mai trebuie să faci este să te ocupi și de o plăcintă. Pentru plăcinta cu mere ai nevoie la umplutură de 1 kg mere; 4 linguri zahăr; zahăr vanilat/ esență de vanilie; scorțișoară; griș; anason stelat (opțional) și cuișoare (opțional).
Pentru început, se spală merele și se curăță de coajă, după care se dau prin răzătoare mare. Trebuie ulterior să le storci de suc, după care le pui într-o cratiță, unde adaugi zahărul, vanilia, scorțișoara și celelalte arome.
Merele se călesc până ce se rumenesc frumos și nu mai lasă suc, adică aproximativ 10 minute. Se dau deoparte pentru a se răci și dacă s-a folosit anason și/sau cuișoare se îndepărtează din umplutură. Într-un castron se amestecă zahărul cu uleiul, apa și vanilia. Aluatul pe care l-ai făcut și s-a odihnit se împarte în două părți egale și se întinde câte o foaie de dimensiunea tăvii.
O foaie se adaugă în tavă și se coace 5 minute după ce a fost înțepată cu furculița din loc în loc. După ce foaia s-a semicopt se adaugă griș peste ea și apoi se distribuie egal cu umplutura de mere. Se întinde cea de-a doua foaie peste umplutură și se înțeapă și ea cu furculița.
Plăcinta se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-35 de minute, făcându-se testul cu scobitoarea. Ulterior, aceasta se porționează în pătrate și se pudrează cu zahăr pudră vanilat. Prin urmare, aluatul de plăcintă cu apă minerală și ulei este perfect pentru astfel de deserturi.