Prima pagină » Culinar » Aluat de pâine fraged și aromat. Rețeta tradițională cu care vei obține o pâine gustoasă și pufoasă

Aluat de pâine fraged și aromat. Rețeta tradițională cu care vei obține o pâine gustoasă și pufoasă

06 nov. 2023, 09:26,
în Culinar

Multe gospodine pricepute în bucătărie vor să afle cum pot pregăti un aluat de pâine fraged și aromat. Dacă vrem să pregătim acasă o pâine aromată, care să ne amintească de vremea copilăriei și de rețetele bunicii, trebuie să facem mai întâi un aluat perfect. Iată rețeta tradițională cu care vei obține o pâine gustoasă și pufoasă.

Aluat de pâine fraged și aromat

Dacă vrem să facem acasă o pâine gustoasă, pufoasă și cu o crustă crocantă, trebuie să facem mai întâi un aluat aerat. Acesta se face rapid, cu doar câteva ingrediente, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat. Pentru aluatul fraged avem nevoie de 500 g de făină, 250 ml de apă, 20 g de drojdie proaspătă, jumătate de linguriță de zahăr, 1 linguriță de sare și 20 ml de ulei.

Cu acest aluat fraged de pâine putem face și niște gogoși de casă pufoase și aromate, pudrate cu zahăr vanilat. La fel de bine putem folosi acest aluat fraged și aerat pentru a pregăti niște cornulețe de casă umplute cu dulceață, cu cremă de vanilie sau cu ciocolată.

Pâinea de casă pufoasă și gustoasă se face rapid, cu doar câteva ingrediente și ținând cont de câteva secrete din rețeta bunicii. Putem pregăti și un aluat de pizza aerat, cu care vom obține un adevărat deliciu. La fel de bine, cu un aluat aerat și aromat putem face niște plăcinte savuroase, niște cornulețe, fursecuri, covrigei de casă sau niște clătite pufoase și gustoase. Aluatul poate fi făcut și de post, ideal pentru preparatele din zilele cu restricții alimentare.

Cum să pregătești acasă o pâine crocantă și gustoasă

Mai întâi se pregătește aluatul pentru pâine. Într-un vas mare se pune făina cernută și sarea. După aceea se face maiaua de drojdie. Într-un bol se pune drojdie sfărâmată apoi se adaugă zahărul și se toarnă 50 ml de apă caldă. Se lasă maiaua la activat până când își dublează volumul.

În mijlocul vasului cu făină se formează o gaură apoi se toarnă maiaua de drojdie.  Se amestecă totul foarte bine apoi se mai toarnă apă caldă treptat. Se începe după aceea frământarea aluatului, iar spre final se pune un strop de ulei.

Aluatul se lasă la dospit timp de o oră. După aceea se mai frământă aluatul un pic apoi se împarte  în două și se dă forma unor pâini apoi se crestează pâinea cu un cuțit. Se așază în tăvile de copt și se pun pâinile în cuptorul încins. Se lasă pâinea la cuptor până când capătă o crustă rumenie deasupra. La final, se scoate pâinea din cuptor, se lasă un pic la răcit apoi se feliază pentru a fi servită cu bucate alese și gustoase.

Pâinea de casă făcută cu aluat fraged va aminti celor de la masă de copilărie și de rețetele din vremea bunicii. Pâinea de casă se face rapid, cu doar câteva ingrediente, iar la final ne vom încânta papilele gustative. Pâinea de casă este nelipsită de la mesele festive sau de la mesele de sărbătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *