Prima pagină » Local » Alte opt persoane cu suspiciune de Omicron, la Iași! Specialiștii susțin că numărul acestor cazuri este în creștere. Dr. Florin Roșu: „Îmi mențin părerea că va fi începutul sfârșitului pandemiei”
Alte opt persoane cu suspiciune de Omicron, la Iași! Specialiștii susțin că numărul acestor cazuri este în creștere. Dr. Florin Roșu:

Alte opt persoane cu suspiciune de Omicron, la Iași! Specialiștii susțin că numărul acestor cazuri este în creștere. Dr. Florin Roșu: „Îmi mențin părerea că va fi începutul sfârșitului pandemiei”

31 dec. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

În județul Iași, au mai apărut opt pacienți suspecți de infectare cu noua tulpină Omicron! Probele au fost trimise la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București și se așteaptă rezultatele. Acestea sunt persoane venite din străinătate și prezintă forme medii de boală. Cei mai mulți nu sunt imunizați împotriva Covid-19

Încă opt suspiciuni de infectare cu tulpina Omicron, la Iași. Aceștia sunt pacienți care prezintă forme medii de îmbolnăvire, specifice acestei tulpini. Suspiciunea a fost ridicată de medicii ieșeni de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, care au observat niște modificări ale virusului în urma secvențierii. Cele 8 persoane sunt venite din străinătate și nu sunt imunizate.

„Am trimis alte 8 probe de la pacienți suspecți de infectare cu noua tulpină. 99 la sută sunt nevaccinați și am ridicat suspiciunea de infectare după secvențierea făcută, unde am observat câteva modificări ale virusului. Trebuie precizat că Spitalul de Boli Infecțioase «Sfânta Parascheva» este singurul centru de excelență din Moldova în diagnosticarea, tratarea și îngrijirea pacienților cu patologie infecto-contagioasă. Aici se efectuează secvențierea, iar, mai apoi, în urma rezultatelor, se ridică suspiciunea infectării cu noua tulpină Omicron, iar probele sunt trimise la Institutul Național de Boli Infecțioase «Matei Balș».

Din datele științifice pe care le avem până acum, tulpina Omicron are transmisibilitate mult mai mare decât Delta, în schimb, se pare că virulența este mult mai mică, astfel, îmi mențin părerea că toate acestea ar putea însemna începutul sfârșitului pandemiei. Acest fapt se va realiza prin fenomenul de inversare a dominanței celor două tulpini, procesul fiind unul de durată, probabil de aproximativ un an, tulpina Delta fiind în continuare dominantă în România și Europa”, a declarat dr. Florin Roșu, manager la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Primele două suspiciuni au apărut în urmă cu o săptămână

Amintim că primele suspiciuni de infectare cu noua tulpină, foarte contagioasă, au apărut pe data de 22 decembrie 2021. Prima suspiciune de infectare cu tulpina Omicron a fost la un pacient de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași. Este vorba despre un pacient în vârstă de 49 de ani, din județul Vaslui, care se afla în evidențele spitalului cu o afecțiune urologică. Rezultatele din laboratorul din București nu au ajuns nici acum la Iași pentru cei doi bolnavi suspecți de infectare cu noua tulpină Omicron, însă medicii din Iași au deja o confirmare de 99 la sută, după secvențierea făcută la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”.

Medicii ieșeni au precizat că simptomele infecției cu Omicron sunt asemănătoare infecției clasice cu Covid-19 sau infecției cu tulpina Delta, dar simptomul specific noii tulpini este durerea în gât. Specialiștii recomandă prezentarea la medicul de familie a oricărei persoane care are o simptomatologie specifică infecției.

În lume au apărut mai multe variante COVID-19 de la începutul pandemiei

Pandemia COVID-19 care a început în Wuhan, China, în luna decembrie 2019, și s-a extins într-un timp record la nivel mondial, a cunoscut mai multe vârfuri ale infectărilor. Așadar, din cauza numărului foarte mare de cazuri, de la începutul pandemiei au apărut mai multe variante, mutații ale COVID-19. Vorbim despre variantele braziliană, britanică sau indiană ale virusului. Din cauza numărului mare de infectări din India, unde oamenii mureau pentru că nu mai aveau oxigen sau locuri în spitale, a apărut extrem de rapid varianta indiană a virusului, Delta. La ora actuală, majoritatea cazurilor noi de COVID-19 sunt atribuite acestei tulpini, numită și Delta. Amintim că primele cazuri de infectare cu tulpina Delta la Iași au fost la începutul lunii iulie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`