Autoritățile evaluează 12 localități din județul Argeș pentru carantinare locală. Această măsură este posibil să fie adoptată pe fondul creșterii numărului de cazuri de SARS-CoV-2. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a dispus astăzi aplicare mai multor măsuri suplimentare.
„Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, întrunit miercuri în şedinţă extraordinară, a hotărât aplicarea unor măsuri de prevenire suplimentare, cu aplicabilitate imediată, pe fondul creşterii numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus. 12 localităţi din Argeş sunt monitorizate atent, în funcţie de evoluţia numărului de cazuri de îmbolnăviri urmând să se decidă luni, 27.07.2020, eventuale măsuri de carantinare zonală”, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului.
Iată care sunt localităţile aflate în evaluare sunt: municipiul Piteşti, oraşele Mioveni, Ştefăneşti şi Costeşti, precum şi comunele Bălileşti, Bascov, Brăduleţ, Buzoeşti, Davideşti, Miceşti, Stâlpeni şi Vultureşti.
Ce măsuri au fost adoptate în aceste localități
După ce se va observa eficacitatea măsurilor impuse în fiecare localitate şi de modificarea incidenţei numărului de cazuri active raportat la mia de locuitori, CJSU va analiza şi oportunitatea carantinării zonale.
Conform deciziei CJSU Argeş, administratorii pieţelor agroalimentare, precum şi operatorii economici având ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul trebuie să monitorizeze permanent, în incinta spaţiilor comerciale, respectarea de către vânzători şi cumpărători a măsurilor de conduită socială şi de prevenţie – evitarea aglomerării, păstrarea distanţei de 1,5 metri între cetăţeni, purtarea măştii de protecţie şi a mănuşilor de unică folosinţă de către personalul care deserveşte populaţia.
De asemenea se aplică și suspendarea tuturor evenimentelor publice de tip târg sau bâlci, precum şi activitatea de agrement piscine şi bazine de înot, cu excepţia activităţilor fizice desfăşurate, potrivit legii, de către sportivii de performanţă. Interdicţia este valabilă în toate localităţile judeţului Argeş, în perioada 23 iulie – 9 august, cu posibilitatea de prelungire a duratei în funcţie de evoluţia cazurilor de COVID-19.
„Administratorii societăţilor comerciale care deţin terase a căror activitate a fost redeschisă pe perioada stării de alertă vor proceda la reducerea programului de funcţionare a acestora până la ora 22.00 în cursul săptămânii şi ora 23.00 în zilele de sâmbătă şi duminică, asigurând monitorizarea permanentă a respectării de către personalul de deservire şi de către clienţi a măsurilor de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2, potrivit legii”, se mai menţionează în comunicatul Prefecturii.
Vasile Astărăstoae este siderat de noua lege a carantinei
Fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, s-a declarat siderat de noua lege a carantinei. Vasile Astărăstoae susține că nu se știe exact câte persoane au murit din cauza noului coronavirus, pentru că sunt declaraţi decedaţi din cauza COVID-19 cei cu simptome, dar cu teste negative.
În ceea ce priveșteprognoza făcută de unii aşa-zişi specialişti, potrivit cărora la 1 septembrie vom ajunge la 1.000.000 de cazuri, medicul Vasile Astărăstoae susţine că acest lucru e imposibil. Fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România menționează că ar trebui făcute 200.000 de testări pe zi în următoarea lună şi o săptămână.
Vasile Astărăstoae este siderat de noua lege a carantinei: Nu se știe cifra reală a deceselor cauzate de COVID-19
În ceea ce privește numărul celor decedaţi, în toată lumea, din cauza COVID-19, Vasile Astărăstoae susține că, în acest moment, nu se ştie exact care este mortalitatea cauzată de SARS-COV-2. Asta din cauza faptului că pentru că toţi cei care au fost testaţi pozitiv au fost înregistraţi ca fiind morţi de COVID-19. Mai mult, fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România a precizat că trebuie să se analizeze şi contraindicaţii şi efecte adverse la tratamentul anti-COVID-19, ca să nu mai moară oameni din cauza reacţiilor adverse la acest tratament.
„Am trecut prin atâtea pandemii şi am citit foarte multă istorie a medicinii. Cunoscând ce s-a întâmplat în alte pandemii, eu am vrut să transmit un mesaj optimist. Lumea mă identifica cu conspirationistii. Eu am vrut s atransmit un mesaj realist si optimist. Viata continua, trebuie sa luam masuri, dar nu exagerate, si sa ne bucuram de viata. Am incercat sa transmit un mesaj pentru ratiune. De dincolo toate mesajele au fost de a infricosa lumea. Frica scade inclusiv raspunsul imunitar al organismului. Lasă frica să treacă prin tine – ăsta a fost mesajul meu. Nu am inteles de ce sunt atacat ca fiind conspirationist”, a spus Vasile Astărăstoae.