Prima pagină » Informații utile » Altădată sau altă dată? Cum se scrie corect

Altădată sau altă dată? Cum se scrie corect

26 aug. 2024, 13:49,
în Informații utile

Altădată sau altă dată? Deși aceste forme produc adesea confuzii, ambele sunt corecte, însă în contexte diferite. E bine să știm diferența dintre ele pentru a le folosi corect în vorbire scrisă.

Există unele expresii care sună la fel, dar se scriu diferit. De asta, pentru o cât mai bună comunicare în scris, este bine să știm când se folosește fiecare variantă. Acesta este și cazul formelor „altădată” sau „altă dată”.

Altădată sau altă dată?

Deși au formă asemănătoare, acestea două au înțelesuri total diferite. „Altădată”, scris legat, are sensul de „odată”, „odinioară”, „cândva”, „altcândva”. Astfel, această formă trebuie folosită atunci când ne referim la ceva din trecut. Poate totuși să facă referire și la ceva care urmează să se întâmple.

Exemple:

Altădată eram mai optimiști.

Altădată să-mi spui dacă nu îți dorești să mergi cu mine.

„Altă dată”, scris despărțit, este compus din două părți de vorbire. „Altă” este adjectiv pronominal nehotărât, iar „dată” este substantiv. Această formă se folosește atunci când ne referim la o zi calendaristică, o dată din calendar.

Adjectivul este o parte de vorbire flexibilă care arată însușirea unui obiect și care însoțește și determină un substantiv. Totodată, adjectivul se acordă în gen, număr și caz cu substantivul.

Substantivul este partea de vorbire care denumește obiecte, ființe, locuri, fenomene ale naturii, acțiuni, dar și o serie de noțiuni abstracte.

Exemple:

Stabilim o altă dată pentru a ne întâlni toți.

Completează acest dosar, te rog, cu altă dată.

Greșeli întâlnite frecvent

Multă lume se ghidează, în scriere, după modul în care un cuvânt este rostit, însă de multe ori se întâmplă ca lumea să facă erori. Nu toate cuvintele se scriu la fel cum se pronunță.

Un exemplu în acest sens este pronumele „aceeași” care este confundat adesea cu „aceiași”. Prima este formă de feminin singular, iar a doua este forma de masculin plural. Astfel este „aceeași fată” și „aceiași băieți”. Greșelile din scriere apar din cauza faptului că cele două cuvinte se pronunță aproximativ la fel.

O altă eroare de scriere este reprezentată de substantivul „membru”, la forma de plural, privind termenii „membri” și „membrii”. Prima formă se folosește atunci când substantivul nu este articulat, iar a doua este varianta articulată.

În acest sens se ridică întrebări și cu privire la numărul de „i” din pronumele posesive „noștri” și „voștri”. De multe ori vedem „i”-ul dublat la final, însă acest lucru este greșit. Întotdeauna aceste cuvinte se vor scrie cu un singur „i”.

Două verbe care ridică probleme sunt „a așeza” și „ înșela”. Contrar multor păreri, formele corecte sunt de „așază” și „înșală”.  Acesta nu este cazul și cuvântului „greșeală” care conține diftongul „ea”. Astfel este greșit utilizat ca „greșală”.

Prin urmare, în ceea ce privesc formele „altădată” sau „altă dată”, ambele sunt corecte, însă se folosesc în contexte diferite. Este important să știm diferența dintre cele două pentru o exprimare cât mai bună și să ne fie înțeleasă ideea pe care vrem să o transmitem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *