Cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală și de Est se confruntă cu probleme acute create de prețul ridicat la energie electrică. Oficialii companiei au declarat faptul că Alro Slatina se va închide pentru că nu mai pot face față costurilor totale.
Nu este singurul producător din România care îşi închide activitatea. Vă aducem aminte faptul că Azomureș, cel mai mare producător de îngrăşăminte din țară a luat aceeași decizie bazată pe aceleași probleme.
Alro Slatina, cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală și de Est, se închide
Conform președintelui Sindicatului Liber Aluminist, Constantin Popescu, Alro Slatina a început programul de închidere totală a activităţii. De vină sunt preturile mari la energie electrică care au crescut considerabil în ultima perioadă. Din totalul de 700 de cuve, oficialii estimează închiderea a 300 dintre ele până cel târziu pe data de 10 martie. Dacă nu va există energie, producția se va sista chiar şi cu aluminiu în cuve:
„Halele de electroliză se închid pe rând. Vom face extracţia de aluminiu care mai este la ora actuală în cuve şi scoatem din activitate cuvele respective. Avem deja 30 de cuve închise din data de 20 decembrie. În primă fază vom diminua producţia cu 60%, până la 40%, asta până la 10 martie. Se închid pe rând, dar se închid sigur. Apoi, nu ştiu cine va fi prostul care să vină să investească 150 mil. dolari să redeschidă o hală, iar a doua zi să nu ştie dacă mai are sau nu energie“, adaugă Constantin Popescu.
Statul român trebuie să lase companiile să negocieze direct cu furnizorii de electricitate, aşa cum există şi în Uniunea Europeană.
Altfel spus, cea mai mare problemă cu care se confruntă companiile din România este legislaţia destul de neconcordantă cu problemele actuale. Singura salvare a companiei ar fi atunci când statul va începe să trateze firmele din România la fel cum sunt tratate firmele din alte state membre UE și să li se permită să negocieze direct cu furnizorii de energie electrică:
” Soluţia este să fim trataţi aşa cum sunt tratate firmele similare din Uniunea Europeană, adică să putem să încheiem contracte bilaterale direct cu producătorii de energie, nu cu traderii care nu fac altceva decât să facă speculă de energie“. menționat preşedintele sindicatului.
Nu au fost singurele probleme cu care s-a confruntat combinatul. Acesta este cel mai mare consumator de energie electrică din România, iar în trecut anunța faptul că plătesc zeci de milioane de euro anual pe energie.
Energia electrică scumpă a dus și la închiderea combinatului Azomureș
Cu aceeași problemă se confruntă şi combinatul Azomureș care a anunţat în urmă cu câteva săptămâni că îşi sistează în totalitate activitatea din cauza costurilor prea ridicate a energiei electrică. La acea dată, premierul Nicolae Ciucă a oferit o primă declaraţie în acest sens. Premierul a menţionat faptul că trebuiesc analizate motivele pentru care s-a intrat în această oprire a producţiei şi că trebuiesc găsite soluţii:
Să continue să analizeze care sunt motivele reale pentru care s-a intrat în această oprire a producţiei. Vom găsi soluţii. Nu pot să vă spun ce vom face pentru că se analizează. Ministrul Energiei vă poate mai multe detalii despre ce se întâmpla la Azomureș. a declarat pe data de 6 decembrie 2021, premierul Nicolae Ciucă