Prima pagină » Sanatate » Alopecia areata. Ce poți face pentru a lupta împotriva căderii părului

Alopecia areata. Ce poți face pentru a lupta împotriva căderii părului

07 ian. 2025, 11:49,
în Sanatate

Alopecia areata este o boală autoimună care provoacă pierderea în secțiuni rotunde a părului oriunde pe corp, ca niște pete, dar cel mai frecvent afectează zona care acoperă capul, respectiv scalpul. „Alopecia” este un termen medical pentru pierderea părului sau calviție, iar „areata” înseamnă că apare în zone mici, aleatorii.

Există multe clasificări diferite ale bolii. Clasificările depind de cantitatea de păr și de locul unde ai pierdut-o pe corp. Oricine poate dezvolta alopecie, dar șansele sunt mai mari dacă ești copil, ai un istoric familial, ai o boală autoimună, inclusiv diabet, lupus sau boală tiroidiană.

Alopecia areata, simptome și cauze

Alopecia areata cauzează căderea părului în secțiuni ce sunt de obicei mici și rotunde, dar forma și cantitatea pot varia. Unghiile pot dezvolta, de asemenea, denivelări care se simt aspre sau abrazive, ca șmirghelul. Această boală nu afectează sănătatea fizică, dar, cu toate acestea, poate afecta psihosocial (modul în care societatea și grupurile sociale îți afectează gândurile și emoțiile) și psihologic (modul în care te gândești la tine și la comportamentul tău). Este posibil să experimentezi stres, anxietate și depresie. Simptomele comune ale alopeciei includ pete de pierdere a părului, inclusiv pe scalp, părul facial, sprâncene, gene și părul de pe corp, deformarea unghiilor. În general, nu vei experimenta alte simptome, dar în cazuri rare te poți confrunta cu mâncărime (prurit), schimbări ale culorii (roșu, violet, maro sau gri), deschideri vizibile, asemănătoare cu gura, în foliculii de păr (ostia foliculare), puncte negre, fire de păr scurte care sunt mai groase la vârf și se îngustează spre scalp și fire albe.

Alopecia areata este o boală autoimună care determină sistemul imunitar să atace corpul, respectiv foliculii de păr, în acest caz, pentru că îi consideră invadatori străini, asemenea unor bacterii, virusuri, paraziți sau ciuperci, care cauzează infecții, boli și afecțiuni. Când acest lucru se întâmplă, părul începe să cadă, adesea în smocuri de dimensiunea și forma unei monede. Extinderea afecțiunii variază, astfel că în unele cazuri este doar în câteva locuri, iar în altele poate fi mai semnificativă. Constituția genetică poate declanșa reacția autoimună a corpului.

Tratament împotriva căderii părului

Un specialist poate să diagnosticheze alopecia areata printr-un examen fizic. Astfel, te va întreba despre istoricul medical, inclusiv când ai început să observi căderea părului și dacă ai un istoric familial sau tulburări autoimune. De asemenea, poate examina unghiile. Dacă medicul nu poate pune un diagnostic după un examen fizic al zonelor de chelie, acesta poate examina scalpul pentru semne de infecție. În acest sens, va recolta lua o mostră de păr și o va trimite la un laborator pentru analiză, poate propune o biopsie a scalpului pentru a verifica bolile de piele și efectua analize de sânge.

Medicamentele și alte tratamente ajută la gestionarea căderii părului, dar nu pot vindeca boala. Alopecia areata totalis și alopecia areata universalis sunt mai severe și mai puțin susceptibile de a răspunde la tratament. Medicamentele antiinflamatoare sunt adesea folosite pentru a trata bolile autoimune, la fel și corticosteroizii injectați în scalp sau în alte zone, luați pe cale orală sub formă de pastilă sau aplicați topic sub formă de unguent, cremă sau spumă. Răspunsul corpului la corticosteroizi poate fi lent, iar unele efecte secundare includ creșterea apetitului, creșterea în greutate, schimbări de dispoziție și vedere încețoșată. Fototerapia folosește lumina ultravioletă de la lămpi speciale. În plus, undele de lumină ultravioletă din fototerapie pot contribui la anumite afecțiuni ale pielii și unghiilor, inclusiv alopecia areata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 ianuarie 2025
08 ianuarie 2025