Aloe Vera este numită de mulți „elixirul tinereții” datorită beneficiilor multiple pe care le are pentru sănătate. Aloe Vera este folosită încă din Egiptul Antic datorită conținutului bogat în aminoacizi, minerale, vitamine, hormoni vegetali, mucopolizaharide sau bradikininaza.
Această plantă minune se cultivă în țări cu un climat blând, precum Australia, Republica Dominicană, Kenya sau Africa de Sud. În România, sunt câteva soiuri de Aloe Vera care sunt crescute în sere și solarii.
Aloe Vera are frunze triunghiulare, suculente, cârnoase și cu marginea zimțată. Florile sunt galbene, iar fructele au multe semințe. Cele mai multe substanțe nutritive se află în gelul transparent prezent în frunze.
Ce substanțe active conține Aloe Vera
Frunza de Aloe Vera are în compoziţie 18 aminoacizi care au rol de refacere a masei şi funcţiei musculare, printre care se află şi cei esenţiali pentru buna funcţionare a organismului, precum leucina, izoleucina, valina, lisina, theronina sau fenilalanina.
În plus, în această plantă există un complex de minerale şi vitamine necesare bune funcţionări a organismului. Este vorba despre vitaminele A, B1, B2, B6, B12, C și E.
Nutrienţii din Aloe Vera ajută la stabilizarea unei greutăţi corporale în limitele normale recomandate, previn procesul de degradare a celulelor şi asigură aportul necesar zilnic de energie.
Aloe Vera: Beneficii medicale
Vitaminele și minerale conținute de frunzele de Aloe Vera ajută la tratarea mai multor boli.
Folosirea cremelor pe bază de aloe reduce inflamațiile pielii cu până la 83%, comparativ cu alte creme. Mai mult, cremele cu extract de Aloe Vera sunt recomandate pentru tratarea arsurilor minore și pentru protecție de radiațiile UV.
Extractele de Aloe Vera au efecte laxative, superioare fenolftaleinei, un medicament comun pentru tratarea constipației. De asemenea, sucul deAloe Vera elimină efectele sindromului intestinului iritabil.
Bradikinina și zincul din Aloe Vera sunt esențiale în buna funcționare a sistemului imunitar. Extractul de Aloe Vera poate fi folosit în refacerea organismului după o intervenție dentară, fără să provoace efecte adverse.
Un extract din Aloe Vera, consumat zilnic, timp de șase săptămâni, în combinație cu glibenclamida, un medicament prescris în general diabeticilor, poate să scadă glicemia și nivelul trigliceridelor.
Un tratament bazat pe Aloe Vera accelerează tratarea ulcerului bucal, asta mai ales în cazul persoanelor care sunt alergice la corticosteroizi. Gelul din Aloe Vera contribuie la reducerea zonei afectate în mai puțin de o săptâmnă, grăbind vindecarea și tratând durerile asociate infecției bucale.
Printre indiicaţiile terapeutice ale Aloe Vera se mai numără şi tratarea eczemelor, a afecţiunilor datorate de reumatism, poliartrită reumatoidă, hiperglicemie, hipoglicemie, gastrită, rinite, oboseală, insomnii, afecţiuni ale ochilor, precum glaucom, cataractă sau hepatita A, B, C.
Beneficiile cosmetice ale extractelor din Aloe Vera
Aloe Vera este una dintre plantele cele mai folosite în industria cosmetic datorită efectelor miraculoase pe care le are asupra îngrijirii pielii.
Astfel, Aloe Vera întârzierea primelor semne ale îmbătrânirii datorită acțiunii sale de la nivel celular, care lasă pielea întinsă și fermă la atingere. De asemenea, este folosită pentru vindecarea sau tratarea unor boli ale pielii precum arsuri sau zona zoster.
Aloe Vera ndepărtează celulele moarte, iar pielea devine mult mai fină și hidratează pielea sensibilă sau uscată.
Mai mult, extractele din Aloe Vera asigură sănătatea scalpului și a părului și contribuie la creștea părului și la eliminarea mătreții. În combinație cu o mască de păr, calmează efectele mătreții. De asemenea, extractul din Aloe Vera poate fi folosit ca un demachiant natural.