Prima pagină » Economic Local » Alocațiile copiilor din Iași s-au majorat. Părinții sunt nemulțumiți: „Este doar un fleac, o minciună” 
Alocațiile copiilor din Iași s-au majorat. Părinții sunt nemulțumiți: „Este doar un fleac, o minciună” 

Alocațiile copiilor din Iași s-au majorat. Părinții sunt nemulțumiți: „Este doar un fleac, o minciună” 

06 ian. 2024, 02:00, 2 ,
Aleksandra SISMANOVIC în Economic Local

Alocațiile copiilor din Iași s-au majorat din ianuarie 2024. Începând cu luna februarie, vor intra în conturi noile sume. În Iași sunt peste 190.000 de copii care beneficiază de aceste schimbări

Alocația s-a majorat cu 35 de lei pentru copiii cu vârsta de 2-18 ani și ajunge la suma de 291 de lei. S-a mărit cu 87 de lei pentru cei de până în doi ani și ajunge 719 lei. În prezent, pentru un copil cu vârsta de până în doi ani, alocația este 631 lei, la fel și pentru cei cu handicap. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă în intervalul 2-18 ani, alocația este 256 de lei.

Alocațiile copiilor din Iași s-au majorat din luna ianuarie 2024

Alocația pentru luna ianuarie 2024 va fi transferată beneficiarilor din Iași în luna februarie prin intermediul Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS). De obicei, banii ajung pe cardurile beneficiarilor începând cu data de 8. Această măsură se aplică și copiilor, și adolescenților cu vârsta până la 18 ani, cu dizabilități, conform prevederilor legii 61/1993, care stabilesc aceste majorări automate în funcție de inflație. În 2023, alocațiile au înregistrat o creștere de 5,1 la sută față de sumele din 2022, în concordanță cu rata medie a inflației pentru anul 2021, ajungând de la aproximativ 242 de lei la 256 de lei.

De asemenea, indemnizația de creștere a copilului și alte forme de ajutor social în România vor fi ajustate, începând cu 1 martie 2024, reflectând procentual rata inflației din 2023. Această rată, încă neanunțată de Institutul Național de Statistică (INS), obișnuiește să fie comunicată după 15 ianuarie. În 2022, indemnizația de creștere a copilului a crescut de la 525,5 lei la 598 de lei, reflectând o creștere de 13,8 la sută la sută, în concordanță cu rata medie a inflației din 2022, detalii precizate de INS.

Părinții din Iași sunt revoltați: „Această creștere este ca oricare alta, mult praf în ochi”

Reporterii BZI au discutat cu părinții ieșeni despre majorarea alocațiilor. Majoritatea acestora nu sunt încântați, deoarece spun că nu este suficientă. Creșterile sunt minore, aproape inexistente, deoarece cei 36 de lei de lei aduși în plus la alocație nu sunt în concordanță cu socotelile pe care le are un părinte din România. În prezent, pentru un copil cu vârsta de până în doi ani, alocația este 631 de lei, la fel și pentru copiii cu handicap.

Mulți părinți din Iași se plâng de cheltuielile pe care le au cu cei mici

Hrana și scutecele pentru cei mici depășesc decența unui preț pentru traiul din România. De asemenea, părinții sunt revoltați de această creștere, deoarece s-au majorat și prețurile celor necesare creșterii unui copil.

,,Această creștere este ca oricare alta, mult praf în ochi. Sunt familii care nu își permit să plătească nici măcar hrana de la grădiniță cu banii aceștia. Pe zi, la grădiniță de stat, hrana costă 15 lei, practic pentru 20 de zile trebuie achitat 300 de lei, e jenant, din alocația unui copil nu poți plăti nici măcar hrana acestuia de la grădiniță. Nu mai spun de faptul că au nevoie de haine, jucării, alimente acasă. Alocația copiilor în România este o mare bătaie de joc la adresa tuturor. Alocația ar trebui practic să vină în ajutorul părinților pentru creșterea copilului, nu vorbim de sume uriașe, dar este necesară o sumă acceptabilă prin care practic să reușești să acoperi măcar o cheltuială. Cu 290 de lei pe lună, un copil nu își poate cumpăra absolut nimic”, a spus părintele unui copil de 4 ani.

Părinții spun că această creștere a alocației este nesemnificativă

Mamele de adolescenți sunt furioase căci nu-și permit să-și întrețină copilul în școală și să-i ajute cu cele necesare.

„Am doi copii adolescenți, o fată de 13 ani și un băiat de 16 ani. Nu mă pot plânge, eu și soțul meu avem un salariu decent, însă pentru prețurile care sunt în România această creștere minoră este doar un fleac, o minciună”, a precizat F.R., mamă a doi copii adolescenți.

Un tată, văduv de 3 ani, își crește fetița de 9 ani din salariul pe care-l câștigă. Acesta spune că nici nu știa că s-a mărit alocația, deoarece nu a simțit până acum că l-au ajutat în vreun fel.

„Nu urmăresc știrile prea mult, dacă nu m-ați fi întrebat, nu știam despre asta, probabil aș fi aflat în timp. Nu știu ce să zic, pe de o parte, este bine că s-a mărit, dar, în același timp, nu cred că mă ajută prea mult. Eu oricum îmi cresc copilul din banii pe care-i câștig ca inginer. Într-adevăr, sunt niște bani în plus în casă, dar 2 sute jumate pe lună nu consider că este mult, mai ales la ce prețuri sunt în ziua de azi în România”, a spus Marian A.

Alocațiile copiilor din Iași s-au majorat cu 13,8 la sută din 2024.

Comentarii
  • Hai nu va mai kti pe voi ca 7 milioane e destul pt un copil pana la 1 ani, casa nu zic 2. Sa nu va ajunge de rujuri si beutura ? I-ati facut sa va dea statu milioane. Primiti desul si daca sunteti mame singure, nu mai zic de alea minore care fac si scoala, iau 28 de milioane

  • In 2015, cand am luat ultima alocatie pentru copil, aceasta era de aproximativ 42 lei, acum este 290. De cate ori s-a marit ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *