Prima pagină » Culinar » Alivancă cu iaurt. Rețeta bunicii pentru un desert gustos și însiropat

Alivancă cu iaurt. Rețeta bunicii pentru un desert gustos și însiropat

21 dec. 2023, 09:12,
în Culinar

Dacă vrem să ne răsfățăm cu un adevărat deliciu la zi de sărbătoare, putem face o alivancă cu iaurt. Aceasta se face rapid, cu doar câteva ingrediente și un strop de imaginație. Alivanca aromată cu iaurt este ideală de servit la masa de Crăciun sau de Revelion. Iată rețeta bunicii pentru un desert gustos și însiropat.

Alivancă cu iaurt

La zi de sărbătoare și nu numai putem pregăti pentru cei dragi o alivancă cu iaurt. Aceasta se face rapid, cu doar câteva ingrediente și un strop de imaginație. Alivanca făcută după rețeta moldovenească este delicioasă și le va aminti celor de la masă de vremea copilăriei și de rețetele bunicii.

Alivanca are o textură pufoasă, este gustoasă și are o aromă deosebită. Pentru iubitorii de preparate tradiționale putem face și un baigli cu nucă, după rețeta ungurească. La fel de bine, de la masa de sărbătoare nu trebuie să lipsească niște colaci de casă însiropați.

Alivanca făcută cu iaurt este delicioasă, aromată și are un aspect deosebit. Acest preparat culinar se face rapid, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat.

Rețeta cu care vei obține un adevărat deliciu

Pentru alivanca delicioasă cu iaurt vom avea nevoie de 500 ml de lapte, 100 g de unt, 100 g de mălai, 30 g de făină, 3 pliculețe de zahăr vanilat, un praf de sare, 500 g de brânză de vaci, 200 ml de smântână, 200 ml de iaurt, 5 ouă, 150 g de zahăr tos, coajă rasă de lămâie și 2 lingurițe de extract de vanilie, iar pentru servit vom folosi zahăr pudră, smântână și dulceață.

Într-o cratiță se pune laptele la fiert cu 70 g de unt, cu zahărul vanilat și un praf de sare. Când laptele începe să se umfle, se adaugă mălaiul și făina și se amestecă pentru a nu se face cocoloașe. Când mălaiul începe să se umfle, se ia cratița de pe foc.

Într-un bol se mixează brânza cu smântâna, iaurtul, cu 5 gălbenușuri, cu zahărul, vanilia și coaja de lămâie. Se amestecă această compoziție cu cea din mălai fiert și lapte. Într-un bol separat se bat spumă albușurile și se adaugă în compoziția anterioară.

Amestecul obținut se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, iar deasupra se pun câteva cubulețe de unt. Se pune tava la cuptor timp de 45 de minute până când se rumenește ușor deasupra. Când alivanca este gata se scoate din cuptor și se lasă la răcit apoi se pudrează cu zahăr vanilat și se servește cu smântână sau cu dulceață de casă.

Alivanca delicioasă făcută cu iaurt este ideală de servit la mesele de sărbătoare. Acest preparat culinar le va aminti celor dragi de vremea copilăriei și de rețetele bunicii. Rețetele de alivancă sunt diverse, rafinate și pot fi adaptate după gust și preferințe. Pe lângă alivancă, putem pregăti la masa de Crăciun sau de Revelion și un cozonac pufos și aromat, făcut cu nucă, rahat, stafide și cacao. La fel de bine putem face și un chec aromat cu mere și scorțișoară. Rețetele tradiționale de desert sunt delicioase și la îndemâna oricui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *