Ieri, 08 ianuarie 2024, în jurul orelor 11:00, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași era pustiu. Donarea de sânge este la limită, iar cea care ar trebui să facă tot posibilul pentru a promova această acțiune face tot posibilul pentru a reduce numărul donatorilor. Ieri dimineață, doar trei persoane au venit să doneze pentru o cunoștință internată la Spitalul Municipal Pașcani. Asta după ce, vineri, 5 ianuarie, mai mulți oameni care au fost la centru au fost trimiși acasă pentru că nu aveau programare online.
În Centrul de Transfuzie Sanguină de la Iași, unde Alina Pleșu a pus stăpânire, este pustiu
În urma articolului care a apărut, pe data de 06 ianuarie 2024, în cotidianul BZI, sub titlul „Dați-vă demisia, doamna doctor Pleșu! De teamă că va fi nevoită să muncească, managerul a blocat tot Centrul de Transfuzii. La Iași, donatorii sunt trimiși acasă pentru că nu au programare online”, directorul centrului a avut o reacție incredibilă. Ieri, aceasta i-a scos afară pe reporterii BZI, spunând că, în instituția publică pe care o conduce, nimeni nu are voie să intre sau să facă poze fără a-i cere acordul. De asemenea, aceasta a refuzat cu vehemență să ofere un punct de vedere în legătură cu faptul că mai mulți oameni care au venit la donare au fost trimiși acasă din cauza faptului că nu aveau programare online.
„Vă rog să părăsiți centrul. Nu vreau să vă spun nimic, vă rog să ieșiți afară. Nu era niciun om revoltat, nu contează. Ați scris ce ați vrut și m-ați denigrat total. Fără permisiunea mea nu aveți voie să stați în centru. Vă dau afară, toți care vin sună și mă întrebă dacă pot veni, voi faceți tot fără permisiunea mea. Nu vreau să vă spun nimic. Mai vorbesc cu voi doar dacă ștergeți articolul, altfel nu”, a declarat dr. Alina Pleșu, director al Centrului de Transfuzie Sanguină din Iași.
Aceasta a susținut faptul că nu contează dacă oamenii sunt revoltați că au bătut drumul degeaba până la centru, ci că i-a fost afectată imaginea. Dr. Pleșu este mai mult preocupată de propria imagine decât de creșterea numărului de donatori pentru a acoperi măcar parțial nevoia de sânge din spitale. Oricum, numărul donatorilor este într-o scădere continuă și este inadmisibil să refuzi oamenii pentru că nu au programare online.
Oamenii sunt descurajați, deși donarea de sânge este extrem de importantă
Rețelele de socializare sunt pline de anunțuri prin care oamenii sunt rugați să meargă să doneze pentru copii, bărbați, femei ce sunt la limita de supraviețuire, iar medicul Pleșu îi condamnă la moarte, spunând că nu contează dacă sunt revoltați, ținând mai mult la propria imagine decât la viața celor care se află pe patul de spital.
Este clar că pentru Alina Pleșu, cea care încercă să pună stăpânire pe Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași, viața oamenilor care sunt internați în stare gravă și au disperată nevoie de sânge nu este o prioritate. La Iași, situația este inadmisibilă, în timp ce toate centrele din țară au fost luate cu asalt de donatori, aici sunt trimiși acasă pentru că nu au programare online. Deși valoarea tichetelor s-a mărit, începând cu data de 1 ianuarie 2024, la 280 de lei, lucru care ar trebui să încurajeze cât mai mulți oameni să vină la donare, la Iași sunt trimiși acasă. Pe de altă parte, dr. Alina Pleșu, care a pus stăpânire pe Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași, nu vrea să comenteze situația aceasta atât de gravă.
Și de ce nu e dată afară? Cum a ajuns în acel post de conducere? Cine o sustine? Aduceți un PROFESIONIST pe postul de manager. Ce treabă au medicii cu managementul ? Acolo e nevoie de un profesionist adevarat, de cineva cu studii în acest domeniu, de preferat economic sau juridic !
DEMISIA !
Aceasta doctorita pune in pericol viata celor din spitale care au nevoie de sange.afara.
Afara cu ea ,cu rata,cu secretara Alina Cimitir !!!rușine !!!
Alina mi sa pus pata pe tine…
Cum fac să îți dau chiloțeii jos?!
Tara nimanui,fiecare face ce vrea cu sprijin politic
DNA , ascunși și dacă sunteți refuzați pedeapsa maximă. Dată afară că oricum nu profesează în funcția de doctor.
Răspuns pentru e căsătorită ???de multi ani,cu multi nu se înțelege ??vezi că mai este și o blonda Alina Cimitir ,secretara managera de spital așa că ai oferta de unde alege …
Luati fisele care s-au facut si vedeti ce procent a fost refuzat. Fiecare donator primeste un numar la donare, au acolo jos fisele donatorilor.
Refuza donatori degeaba si dupa aia se arata f. ingrijorati si se plang pe facebook ca stocurile de produse sanguine nu sunt in regula, noi sa salvam 3 vieti dar ei nu. Vina de fapt nu e a donatorilor ca nu vin, e a lor ca refuza aiurea, pun vieti in pericol din cauza pretentiilor exagerate.
În zilele noastre, dacă primești o transfuzie de sânge, cel mai probabil te vei alege cu un „component” decât cu sângele „întreg”.
Când donezi, lichidul roșu extras din brațul tău se duce la un centru de procesare unde este împărțit în bucăți ca să poată fi folosit la anumite tulburări.
Din plasmă, de exemplu se produce imunoglobulina și alte proteine, care sunt foarte folositoare în anumite tulburări imunologice și boli de imuni.
Asa ca atunci când donezi sânge, salvezi 1000 de vieți.
Cum facem cu chiloțeii?