Prima pagină » National » Alina Gorghiu, despre recuzarea judecătoarei în cazul Vlad Pascu: „Este o uşurare”
Alina Gorghiu, despre recuzarea judecătoarei în cazul Vlad Pascu: „Este o uşurare”

Alina Gorghiu, despre recuzarea judecătoarei în cazul Vlad Pascu: „Este o uşurare”

21 mai 2024, 23:20,
BZI.ro, în National

Alina Gorghiu a declarat, marți seară, în timp ce se afla în Istanbul, împreună cu delegația română din Executiv, că simte „o ușurare” pentru că judecătoarea Ancuța Popoviciu a fost recuzată din dosarul adolescenților uciși la 2 Mai de șoferul drogat Vlad Pascu.

Ministrul Justiției a mai spus că „se bucură” că cererea de transfer a fost aprobată de Secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

„(…) Nu-mi cereţi să mă pronunţ pe dosar, însă, din punctul meu de vedere, este o uşurare că această procedură îşi va urma cursul fără judecătoarea care a creat atâta emoţie negativă în spaţiul public şi mă bucur că există o solicitare de transfer aprobată de secţia de judecători a CSM”, a declarat Alina Gorghiu.

Judecătoarea Ancuța Popoviciu a fost recuzată din dosarul Vlad Pascu

Judecătoarea Ancuța Popoviciu a fost recuzată, marți, din dosarul Vlad Pascu, conform portalului instanței. Astfel, se reia de la zero procesul șoferului drogat care a ucis doi adolescenți la 2 Mai.

Tot marți Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat solicitarea magistratului de a se transfera la altă instanță. Ancuța Popoviciu este judecătoare la Judecătoria Mangalia și a solicitat transferul la Judecătoria Constanța sau Judecătoria Sectorului 2. Magistratul va activa de la 1 iunie la Judecătoria Constanța, conform deciziei CSM.

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea din funcție a magistratului din cauza mai multor secvențe controversate din timpul judecării speței Pascu, însă Consiliul Superior al Magistraturii a respins, în 24 aprilie, această propunere.

Vlad Pascu și-a recunoscut faptele, iar judecătoarea din Mangalia a acceptat procedura simplificată în tragedia de la 2 Mai. Judecătoarea este cea care a întrebat la primul termen de judecată dacă una din victimele ucise de Pascu este în sală, fapt care a stârnit un val de revoltă publică. Inclusiv ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a reacționat spunând că ”efectiv a paralizat” când a citit relatările despre atitudinea judecătoarei din Mangalia.

În acest dosar, părinții victimelor solicită o majorare a pedepsei prin schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor.

Judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu mai are o sancțiune disciplinară din 2023

Judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu mai are o sancțiune disciplinară din 2023 pentru rea-credință sau neglijență gravă. Magistratul a ajuns la Judecătoria Mangalia, venind de la Judecătoria Ineu (Bihor), în martie 2022. Popoviciu este judecător din februarie 2013, când a fost numită în funcție de fostul președinte Traian Băsescu.

Conform CV-ului, judecătoarea a absolvit Facultatea de Științe Juridice în domeniul Drept, la Universitatea din Oradea (2002-2006), a urmat un master în domeniul Drept, specializarea Drept privat, la aceeași universitate (2006-2008) și a absolvit Institutul Național al Magistraturii în 2011.

A fost consilier juridic la SC Framicol SRL (2007-2009), apoi avocat stagiar (ianuarie-octombrie 2009) în Baroul Bihor, iar apoi judecător stagiar și definitiv la Judecătoria Ineu (iulie 2011-februarie 2013, respectiv februarie 2013-martie 2015, când s-a transferat la Judecătoria Mangalia).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *