Prima pagină » Actualitate » Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei, a fost sesizată Poliția
Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei, a fost sesizată Poliția

Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei, a fost sesizată Poliția

24 nov. 2024, 11:00, 1 ,
în Actualitate

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a încălcat legea electorală, a decis Biroul Electoral Județean Argeș, conform unui document al instituției, care a sesizat Poliția pe motiv că ea a continuat propaganda electorală pentru Nicolae Ciucă după încheierea campaniei pentru alegerile prezidențiale 2024, turul 1..

Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei, a fost sesizată Poliția

Ministra Alina Gorghiu a contestat decizia la Biroul Electoral Central. Ea a susținut că nu a încălcat legea. Gorghiu susține că mesajul nu conține propagandă electorală pentru că nu îndeamnă la votarea candidatului PNL, ci îl arată pe Ciucă împreună cu familia sa.

În decizia BEJ Argeș a fost analizată o postare a Alinei Gorghiu, făcută pe Facebook în 23.11, ora 13.12. Ea a postat două fotografii cu Nicolae Ciucă, cu mesajul „Familia e totul pentru el. Iubește pacea pentru că știe ce înseamnă războiul”.

O sesizare după această postare a fost făcută la 15.15 și a fost analizată, fiind decis ca Gorghiu să șteargă postarea. De asemenea, BEJ a sesizat IPJ Argeș.

Georgian Drăgan purtătorul de cuvânt al MAI,, a declarat la Antena 3 CNN că peste 100 de sancțiuni au fost aplicate deja celor care au continuat propaganda electorală după încheierea campaniei.

„Am făcut campanii de informare, insist că foarte multe persoane simpatizante ale unui partid au postat pe FB mesaje prin care îndemnau la susținere pentru un anumit candidat

Toate sesizările suntem obligați să le analizăm.

70% din sancțiuni au fost de avertisment, scopul e de a asigura legea”.

MAI precizează că , potrivit art. 55 lit. t) din Legea nr. 370 din 20 septembrie 2004, pentru alegerea Președintelui României, constituie contravenție, dacă acestea nu constituie infracțiuni: „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia(…)”

Potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public.

„Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislației în vigoare.
Precizăm că în cursul zilei de ieri au fost aplicate sancțiuni pentru continuarea propagandei electorale, în majoritate avertismente, reprezentanților și simpatizanților mai multor formațiuni politice și ai unor candidați”, potrivit MAI.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024