Prima pagină » Local » Alina Comănescu activează în domeniul medical și are o meserie mai puțin cunoscută în România: „Le explicăm pacienților diagnosticul pe limba lor”

Alina Comănescu activează în domeniul medical și are o meserie mai puțin cunoscută în România: „Le explicăm pacienților diagnosticul pe limba lor”

18 feb. 2025, 02:00, 2 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Alina Comănescu activează în domeniul medical și are o meserie mai puțin cunoscută în România. De 10 ani este navigator medical și îi ajută pe pacienții oncologici să înțeleagă mai bine diagnosticul, și le facilitează accesul la medici dedicați, la centre de tratament cu tehnologie de ultima oră. De asemenea, îi pune pe bolnavi sau pe aparținătorii acestora la curent cu informații despre studii clinice, tratamente, opțiuni, opinii medicale.

Alina Comănescu are o meserie mai puțin cunoscută în România: navigator de pacienți

Alina Comănescu este navigator de pacienți de circa 10 ani. În decursul timpului, a navigat peste 2.500 de pacienți oncologici din întreaga țară. Navigatorii de pacienți, în primul rând, sunt oameni care vorbesc limbajul medical. Scopul lor este acela de a optimiza circuitul pacientului în sistemul medical.

„Meseria de navigator de pacienți există din 2016. Un navigator de pacienți are două calități. În primul rând, vorbim pacienteza. Cei mai mulți suntem pe oncologie și putem să le explicăm pacienților diagnosticul pe limba lor. Eu sunt și formator, și am format navigator și pentru părinții cu copii prematuri, iar de anul trecut formez navigatori în oncologie la Facultatea de Biologie din cadrul Universității din București. Noi suntem specializați în a oferi suport de orice tip pacienților, traducem boala pentru aceștia, îi ajutăm cu programările, le explicăm ce o să li se întâmple. De fapt, încercăm să fluidizăm traseul pacientului în sistemul medical din România. În medie, o consultație durează maximum 20 de minute. Un medic, în 20 de minute, trebuie să-i citească pacientului dosarul, trebuie să-i verifice analizele, să-i explici care e statusul pe baza analizelor. Ori, dacă pacientul are întrebări, despre un nutriționist sau orice altceva, atunci medicul nu prea are timp să-i răspundă, iar tot ce ține de partea aceasta de direcționare către specialiști care ar putea ajuta pacienții să atingă o calitate a vieții maximă în fiecare etapă a tratamentului sau programarea la un RMN, programarea la un psiho-oncolog, putem face noi. Ce nu putem face și nu aveam voie este să prescriem tratamente, dar dacă pacientul trece printr-un anume tratament, noi puteam să-i explicăm dacă nu a înțeles bine efectele secundare sau ce o să i se întâmple, la ce să se aștepte. Noi putem să venim cu tipul acesta de informații. Serviciile oferite de noi nu sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ne chinuim să obținem asta. Momentan, la nivelul României, suntem puține persoane care practicăm această meserie. Eu am format 10 navigatori pentru neonatologie; la primul curs am avut 17 absolvenți, iar acum formez încă 23 de persoane. Navigarea pentru pacienții oncologici a devenit mult mai sofisticată, pentru că sunt navigatori în prevenție, navigatori în screening și diagnosticare precoce, navigatori pentru tratament și navigatori specializați pe supraviețuire. Noi ne ocupăm de diagnostic și de tratament. Navighez adulți, foarte rar copii”, a declarat Alina Comănescu.

În 2024, Ministerul Muncii, împreună cu Institutul Național de Statistică (INS), a introdus trei noi ocupații în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR).

Alina Comănescu: „Primul caz navigat a fost cumnatul unor prieteni foarte buni”

Alina Comănescu a explicat cum a ajuns să practice această meserie. Primul său caz a fost cumnatul unui prieten. Alina Comănescu a explicat care sunt costurile unui pacient care îşi doreşte să beneficieze de serviciile unui navigator de pacienţi, dar şi ce servicii îi poate oferi acesta bolnavului. Amintim că, IRO Iaşi, în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Boli Cronice „Restart la Viață”, a creat Grupul de Suport Psihologic pentru persoanele diagnosticate cu cancer şi aparţinătorii acestora.

„Primii navigatori au apărut dintr-o nevoie, fie pentru ei, fie pentru cei apropiați. Primul caz navigat a fost cumnatul unor prieteni foarte buni. Știu că m-a sunat prietenul meu la ora 07:00 dimineața, și mi-am dat seama că este ceva grav, și mi-a spus de cumnatul său, care a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. Eu am avut marea oportunitate de a fi membră în asociații-umbrelă europene și acolo am avut acces la foarte multe informații, tot ceea ce înseamnă partea aceasta de diagnosticare, de gestionare a pacientului, și mi-a fost mult mai ușor să intru în papucii unui navigator. Noi îi ajutăm pe pacienți, și dacă doresc să obțină o a doua părere din străinătate, să obțină formularul S2 sau tratament în străinătate prin Ordinul de ministru 50/2004. Eu pot să-i ajut pe pacienți să-și facă dosarele mai repede, să intre mai repede în contact cu clinicile din străinătate pentru a obține toate informațiile și să primească mai apoi decontarea tratamentului. Tot serviciul prestat de mine, pentru România, este 250 de lei, pentru străinătate este 500 de lei, iar dacă doresc să obțină formulare S1, S2 sau Ordin de ministru, costul este de 650 de lei. Navigatorul, prin codul etic, caută să ajute pacientul. Am discutat cu medici oncologi, care mi-au zis de ce nu cer mai mult pentru ceea ce fac, minim 500 de euro. Am fost în papucii oamenilor pe care îi navighez, că mai mulți sunt aparținători, cum să le cer atâția bani? Oamenii aceia oricum sunt jos. Eu am făcut 8 ani de voluntariat. În primii mei 8 ani de navigare, toate cazurile au fost navigate pro bono”, a explicat Alina Comănescu, care este de 10 ani navigator de pacienți – o meserie mai puțin cunoscută în România.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cel mai puternic cutremur din istorie. Milioane de oameni au rămas fără adăpost
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în luna mai pentru ca cireșul să rodească din plin. Se va umple de fructe dulci și gustoase
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • Să pună un navigator în sala de așteptare de la IRO, e groaznic prin ce trebuie să treacă pacienții oncologici ca să ajungă la un medic, e cea mai mare bătaie de joc.

  • Acet serviciu ar trebui sa fie facut de spitalele oncologice prin angajati special pregatiti, decontate prin CNAS. Bolnavii oncologici sunt batuti de soarta, nu mai trebuie taxati suplimentar. La IRO Iasi am intalnit persoane care faceau zilnic naveta pentru terapie oncologica (radioterapie si restul procedurilor) totul pe cheltuiala lor si a insotitorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`