Fosta procuroare-șefă de la DIICOT a dat statul român în judecată și cere despăgubiri uriașe pentru cele două procese penale în care a avut calitatea de inculpat, pentru ca mai apoi să fie achitată.
Alina Bica cere 1 milion de euro pentru „tratamentul” la care a fost supusă în timpul anchetelor. Fostul magistrat a fost condamnat la patru ani de închisoare, pentru favorizarea infractorului, în cazul afaceristului Ovidiu Tender. Însă, procuroarea a fost achitată în alte două dosare penale, în care a fost trimisă în judecată.
Alina Bica vrea să-și asigure bătrânețea cu o sumă imensă
Litigiul deschis de Alina Bica împotriva statului român, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice, a fost înregistrat la Tribunalul București în decembrie 2023. Până acum, nu s-a judecat niciun termen.
În iunie 2024, Secția „Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale” și-a declinat competența în favoarea Secției Civile, care urmează să stabilească un prim termen abia în toamna acestui an.
Potrivit cererii de chemare în judecată a Alinei Bica, aceasta solicită integral salariul pentru perioada 2014-2016, perioadă în care a fost suspendată din funcția de procuror, daune morale în valoare de 438.000 de euro, plus încă 580.000 de euro pentru privarea injustă de libertate, relatează Fanatik.
„Prin cererea de chemare în judecată, (…) reclamanta Bica Alina Mihaela în contradictoriu cu pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanţelor a solicitat:
obligarea pârâtului la plata daunelor materiale reprezentând salariul pe care nu l-a obţinut ca procuror, pentru perioada 20.11.2014-08.06.2016, deoarece a fost suspendată din funcţie, în baza Hotărârii CSM din data de 24.11.2014, precum şi cuantumul reprezentând zilele de concediu aferente perioadei în care a fost procuror obligarea pârâtului la plata sumei de 438.000 euro cu titlu de daune morale pentru perioada în care a fost supusă pe nedrept punerii în mişcare a acţiunii penale şi judecării sale pe nedrept, în două procese penale consecutive care au durat împreuna 9 ani obligarea pârâtului la plata sumei de 580.000 euro pentru repararea pagubelor produse ca urmare a privării injuste de libertate, obligarea pârâtului la plata dobânzii legale aferentă sumelor solicitate, cu cheltuieli de judecată”, se arată în cererea de chemare în judecată.