Prima pagină » Titlurile zilei » Alina Belu, managerul de la Spitalul „Sf. Maria” Iași, a renunțat la o bucătărie modernă pentru a aduce o firmă de catering! Combinația este suspectă: „Și-au bătut joc de noi”

Alina Belu, managerul de la Spitalul „Sf. Maria” Iași, a renunțat la o bucătărie modernă pentru a aduce o firmă de catering! Combinația este suspectă: „Și-au bătut joc de noi”

01 oct. 2024, 02:00, 1 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

Alina Belu, managerul de Spitalul „Sf. Maria” Iași, a renunțat la o bucătărie modernă deși a organizat în urmă cu aproape 2 ani o licitație pentru dotarea blocului alimentar. Licitația a fost câștigată de Maxigel SRL, doar că spitalul nu a plătit contravaloarea echipamentelor, acestea fiind ridicate luni, 30 septembrie 2024, de firmă. Alina Belu a lăsat astfel cale liberă firmei de catering deținută de soția lui Iulian Coman, patronul de la „Curtea Berarilor”.

Alina Belu, managerul de Spitalul „Sf. Maria” Iași, a renunțat la o bucătărie modernă! Firma Maxigel SRL și-a ridicat ieri toate echipamentele

În luna octombrie 2022, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Maria” Iași a lansat o licitație, în valoare de 700.253 de lei, fără TVA, pentru dotarea blocului alimentar. La licitație, s-au înscris 6 firme: Maxigel SRL, Vivitrust Company, Suport Horeca, Horeca Equipment, Fresco Expert, Conti Grup, iar în data de 12 aprilie 2023, ora 10.02, licitația a fost câștigată de Maxigel SRL. Firma a livrat echipamentele de bucătărie unității medicale în decembrie 2023, iar pentru că Spitalul „Sf. Maria” Iași nu a plătit contravaloarea echipamentelor, luni, 30 septembrie 2024, Maxigel SRL a luat toate echipamentele înapoi.

„Este adevărat, spitalul nu a plătit, acesta e motivul pentru care noi ne-am ridicat echipamentele.. Sunt foarte rău platnici. Au folosit tot felul de tertipuri. Noi le-am livrat echipamentele și urma punerea în funcțiune. Le-am tot trimis adrese, haideți să facem punerea în funcțiune, să ne dați banii. Ne-au spus ba că nu au utilități, ba că nu e spațiul gata. Ne-au spus inițial că este în fază de proiect și că până îl autorizează Consiliul Județean, mai durează. La un moment dat, le-am trimis din nou adresă că venim să le punem în funcțiune, să ne dea banii. Ne-au spus că spațiul este pregătit, să le spunem când venim să le punem în funcțiune. Ne-am dus, dar și-au bătut joc de noi. Tensiunea electrică incompatibilă nu are nicio legătură. Asta s-a întâmplat, ne-au dus cu vorba. Punerea în funcțiune nu este o chestiune care să fie sută la sută a noastră, noi o făceam, dar ei trebuiau să aibă utilități. Să nu mai spun că s-au și înregistrat cu factură, factura a fost trimisă la ei, pe E-mail, nu au refuzat-o, nu nimic. Acum am acceptat să le luăm echipamentele, deși sunt livrate de mai mult de jumătate de an, din decembrie 2023, dar decât să rămânem cu pierderi foarte mari, am preferat să le luăm”, a declarant  Gabriela Neagu, avocatul firmei Maxigel SRL.

Reporterii BZI au asistat la preluarea echipamentelor de bucătărie de către reprezentanții firmei Maxigel SRL, deși Alina Belu, managerul de Spitalul „Sf. Maria” Iași, a dorit cu orice preț să împiedice acest lucru. Managerul de la Spitalul „Sf. Maria” Iași nu îndeplinește condițiile, dar își dorește cu orice preț să participe la un nou concurs pentru conducerea unității medicale.

Ioana Coman: „Nu avem nicio relație cu absolut nimeni”

Reporterii BZI au aflat pe surse că Alina Belu, managerul de Spitalul „Sf. Maria” Iași, a renunțat la o bucătărie modernă tocmai pentru a putea menține contractul încheiat cu firma de catering Euromedical Provider SRL. Firma este deținută de Ioana Coman, soția lui Iulian Coman, patronul de la „Curtea Berarilor”.  În data de 28 martie 2024, Spitalul „Sf. Maria” Iași a lansat o procedură de licitație privind contractarea unei firme care să ofere servicii de catering. Licitația a fost câștigată la 18 septembrie 2024 de firma Euromedical Provider SRL, aceasta fiind și singura societate comercială care s-a înscris la licitație. Contractul are o valoare de 6.277.142 de lei, fără TVA. Și în anul 2023, Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iași a plătit 1,4 milioane de lei pentru servicii de catering.

„S-a organizat o licitație, am participat la ea. Nu e problema mea că am fost firmă care a participat la licitație sau singura firmă care poate să îndeplinească un contract atât de greu. Noi avem contracte cu IRO, cu Spitalul Parhon. Soțul meu este o persoană influentă, dar ce, e prim-ministru, e ministrul Sănătății? Noi suntem în domeniul HoReCa de când ne știm, iar licitațiile la spitale le câștigăm din 2012, de atunci livrăm mâncare spitalelor din Iași. Eu nu am niciun parti-pris cu nimeni, noi doar participăm la licitații. Ce se întâmplă în interiorul spitalelor, nu am de unde să știu. Nu avem nicio relație cu absolut nimeni. Livrăm mâncare spitalelor care nu au cantine sau care sunt în curs de amenajare sau reamenajare. La aceste licitații poate participa oricine. Nu au mai participat la această licitație și alte firme deoarece spitalele au un număr foarte mare de patologii ce trebuie respectate, sunt în jur de 10-12 meniuri care se gătesc zilnic, iar ca să faci mâncare astfel, este foarte greu, mai ales că prețul trebuie să fie foarte mic”, a declarat Ioana Coman, administrator Euromedical Provider SRL.

Firma Euromedical Provider SRL a câştigat şi în anul 2023 licitaţia lansată de Spitalul Clinic „Sf. Maria” Iaşi. Contractul a avut o valoare de 6.929.196 de lei, fără TVA, aproape 1,4 milioane de euro, iar firma deţinută de Ioana Coman a fost singura care a depus oferta financiară. De asemenea, în anul 2022, Euromedical Provider SRL primea de la Spitalul de Copii Iaşi, prin încredințare directă, un contract în valoare de 134.996 lei, pentru prestarea de servicii de catering. Astfel, firma Euromedical Provider SRL a fost abonată la contractele cu Spitalul Clinic „Sf. Maria” Iaşi imediat ce aici au fost demarate lucrări de modernizare şi unitatea medicală nu a mai avut bucătărie proprie.

Deşi Ioana Coman neagă că ar avea relaţii cu Alina Belu sau cu o altă persoană din conducerea Spitalului Clinic „Sf. Maria” Iaşi, acest lucru este greu de crezut, din moment ce firma administrată de ea încasează milioane de euro anual datorită contractelor cu unitatea medicală.

Reporterii BZI au încercat să ia legătura telefonic cu Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria”, pentru a afla de ce a renunțat la o bucătărie modernă, însă aceasta nu a răspuns apelurilor. Managerul unității medicale a transmis un mesaj scris, în care a specificat că va oferi un răspuns pe E-mail, acest lucru nu s-a întâmplat însă până la încheierea ediției.

Astfel, Alina Belu, managerul de la Spitalul „Sf. Maria” Iași, nu a clarificat situația și nu a explicat de ce a renunțat la o bucătărie modernă în favoarea unui contract cu o firmă de catering deși, pentru unitatea medicală, ar fi fost mai convenabil din punct de vedere financiar să producă cele trei mese servite pacienților.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`