Dieta are un rol important in prevenirea bolilor. Recent, o echipa de cercetatori din SUA a evidentiat alimentul care protejeaza de demente. Acesta reduce acumularea proteinei tau, care a fost asociata cu boala Alzheimer si alte forme de dementa.
Dementa este o tulburare neurodegenerativa care conduce treptat la declinul functiilor cognitive. Sunt mai multe tipuri de dementa, iar boala Alzheimer este cea mai frecventa forma. Inainte de a se instala complet dementa, exista o faza de tranzitie marcata de un declin. Un declin al aptitudinilor mentale si al memoriei. Medicii numesc aceasta faza, deficit cognitiv minor. Dieta ajuta la incetinirea declinului cogntiv, iar un anumit aliment a dovedit beneficii importante in acest sens.
Uleiul de masline, alimentul care protejeaza de demente
Noile cercetari efectuate la soareci sugereaza ca adoptarea unei diete bogate in ulei de masline extravirgin poate preveni acumularea toxica a proteinei tau. Aceasta proteina este asociata cu mai multe tipuri de dementa. Se stia de capacitatea acestui ulei de a reduce colesterolul si riscul bolilor de inima. Si asta datorita acizilor grasi nesaturati, adica grasimi „bune”. Iata insa ca acest ulei are si beneficii neuroprotectoare si cognitive. S-a dovedit a fi si alimentul care protejeaza de demente.
De exemplu, un studiu din 2012 la soareci a descoperit ca uleiul imbunatateste capacitatea de invatare a rozatoarelor si performanta in testele de memorie. Uleiul de masline extravirgin este bogat in polifenoli. Acestia sunt compusi antioxidanti puternici care pot inversa invatarea si deteriorarea legata de imbatranire sau imbatranire.
Un alt studiu a aratat ca uleiul de masline extravirgin reduce semne neurologice precoce ale bolii Alzheimer la soareci. Acest ulei a imbunatatit autofagia – adica capacitatea celulelor creierului de a elimina deseurile toxice. De asemenea, a contribuit la mentinerea integritatii sinapselor – conexiunile neuronale – rozatoarelor. Studiul a fost condus de dr. Domenico Praticò. Acesta este profesor in Centrul pentru medicina translationala la Scoala de Medicina Lewis Katz de la Universitatea Temple din Philadelphia.
Proteina tau si dementa
Dr. Praticò a condus recent o noua echipa intr-un studiu al beneficiilor neurologice ale uleiului de masline extravirgin. Ca parte a acestui studiu, cercetatorii au analizat efectul uleiului asupra „tauopatiilor”. Acestea sunt conditii cognitive legate de varsta, in care proteina tau se acumuleaza la niveluri toxice in creier, declansand diverse forme de dementa. Rezultatele au fost publicate in revista Aging Cell.
Cercetatorii au folosit un model de tauopatie de soarece. Au modificat genetic rozatoarele, astfel incat acestea au fost predispuse sa acumuleze cantitati excesive de proteine tau. In Alzheimer si in alte forme de dementa, cum ar fi dementa frontotemporala, proteina tau se acumuleaza in interiorul neuronilor. In schimb, intr-un creier sanatos, un nivel normal de tau ajuta la stabilizarea microtubulilor. Acestia sunt structuri de sustinere pentru neuroni.
In tauopatii, acumularea proteinei tau impiedica neuronii sa primeasca nutrienti si sa comunice cu alti neuroni. Acest lucru duce in cele din urma la moartea lor.
Mai putina proteina tau, memorie mai buna
In acest studiu, soarecii au avut o dieta bogata in alimentul care protejeaza de dementa. Ei au consumat ulei de masline extravirgin de la varsta de 6 luni. Conform unor estimari, aceasta este echivalentul varstei umane in jur de 30 de ani. Soarecii de control au fost, de asemenea, predispusi la acumulari de tau, dar au consumat o dieta obisnuita.
Aproximativ un an mai tarziu – ceea ce ar echivala cu aproximativ 60 de ani de varsta umana – experimentele au relevat beneficiile uleiului de masline. Soarecii care l-au avut in dieta aveau cu 60% mai putine depozite de tau decat rozatoarele de control. De asemenea, au avut o performanta mai buna in labirinturile standard si testele noi de recunoastere a obiectelor.
Mai mult, analizele de tesut cerebral au aratat ca soarecii care au consumat ulei de masline extravirgin au o functie sinapsa mai buna decat soarecii de control, precum si o mai buna neuroplasticitate. Analizele au relevat, de asemenea, o crestere a unei proteine numite complexina 1. Aceasta are un rol cheie in mentinerea sinapselor sanatoase.