Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Produsele alimentare procesate duc la îmbătrânire avansată la nivel celular
Produsele alimentare procesate duc la îmbătrânire avansată la nivel celular

Produsele alimentare procesate duc la îmbătrânire avansată la nivel celular

02 sept. 2020, 12:58,
în Sanatate

Alimentele procesate determina îmbătrânire celulara avansată. Persoanele care mănâncă mult junk food sunt mai susceptibile de a prezenta o schimbare a cromozomilor legată de îmbătrânire, potrivit cercetărilor prezentate recent la o conferință medicală online.

Telomerii scurți sunt un marker al îmbătrânirii biologice la nivel celular, iar studiul sugerează că dieta este un factor care determină celulele să îmbătrânească mai repede.

Deși corelația este puternică, totuși, relația de cauzalitate între consumul de alimente foarte procesate și telomerii diminuați rămâne speculativă, au avertizat autorii.

Fiecare celulă umană are 23 de perechi de cromozomi care conțin codul nostru genetic.

Telomerii nu poartă informații genetice, dar sunt vitale pentru păstrarea stabilității și integrității cromozomilor și, prin extensie, a ADN-ului pe care se bazează toate celulele din corpul nostru pentru a funcționa.

Alimentele procesate determina îmbătrânire celulara avansată

Pe măsură ce îmbătrânim, telomerii noștri se scurtează în mod natural, deoarece de fiecare dată când o celulă se împarte, o parte din telomer este pierdută.

Această reducere a lungimii a fost recunoscută de mult ca un marker al vârstei biologice.

Oamenii de știință conduși de profesorii Maria Bes-Rastrollo și Amelia Marti, ambii ai Universității din Navarra din Spania, au dorit să exploreze o legătură suspectă între consumul regulat de hrană foarte procesată și telomerii în scădere.

Studiile anterioare au arătat o posibilă legătură cu băuturile îndulcite cu zahăr, carnea procesată și alte alimente încărcate cu grăsimi saturate și zahăr, dar concluziile au fost neconcludente.

Alimentele ultra-procesate sunt substanțe fabricate industrial compuse dintr-un amestec de uleiuri, grăsimi, zaharuri, amidon și proteine ​​care conțin puține alimente integrale sau naturale.

Acestea includ adesea arome artificiale, coloranți, emulgatori, conservanți și alți aditivi care cresc durata de valabilitate și marjele de profit.

Cu toate acestea, aceleași proprietăți înseamnă că astfel de alimente sunt slabe din punct de vedere nutrițional în comparație cu alternativele mai puțin procesate, au spus cercetătorii, potrivit sciencealert.com.

Corelații puternice între alimentele ultra-procesate și multe boli

Studiile anterioare au arătat corelații puternice între alimentele ultra-procesate și hipertensiunea, obezitatea, depresia, diabetul de tip 2 și unele forme de cancer.

Aceste condiții sunt adesea legate de vârstă, în măsura în care sunt legate de stresul oxidativ și inflamația despre care se știe că influențează lungimea telomerilor.

Marti și colegii săi au analizat datele de la aproape 900 de persoane cu vârsta de 55 de ani sau mai mare, care au furnizat probe de ADN în 2008 și au furnizat date detaliate despre obiceiurile lor alimentare la fiecare doi ani după aceea.

Cei 645 de bărbați și 241 de femei au fost împărțiți în mod egal în patru grupuri, în funcție de consumul lor de alimente ultra-procesate.

Cei din grupul cu consum ridicat au avut mai multe șanse de a avea un istoric familial de boli cardiovasculare, diabet și grăsimi anormale din sânge. De asemenea, au consumat mai puține alimente asociate dietei mediteraneene – fibre, ulei de măsline, fructe, legume și nuci.

În comparație cu grupul care a consumat cele mai puține alimente ultra-procesate, celelalte trei au prezentat o probabilitate crescută – 29, 40 și, respectiv, 82 la sută – de a-si fi scurtat telomerii.

Descoperirile au fost publicate la începutul acestui an în revista American Journal of Clinical Nutrition, potrivit sciencealert.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 noiembrie 2024
07 noiembrie 2024