Alimentele prajite cresc riscul de boli cardiovasculare. Alimente prajite, mezeluri, carnea rosie cresc semnificativ riscul de a suferi de boli cardiovasculare.
Riscul de a dezvolta boli cardiovasculare ar creste cu pana la 56% la iubitorii de preparate bogate in alimete prajite, semipreparate si bauturi dulci, in comparatie cu cei care aleg alte meniuri, potrivit unui nou studiu american. in sine, nimic nou sub soare. Dar aceasta lucrare ne permite sa intelegem mai bine impactul acestui tip de dieta asupra sanatatii.
Alimentele prajite cresc riscul de boli cardiovasculare
Pui prajit, cartofi prajiti, carne rosie, slanina. Consumatorii acestui tip de dieta prezinta un risc crescut comparativ cu alte patru stiluri de gatit examinate. si acest lucru se aplica si meniurilor centrate pe preparate precum paste, pizza sau chiar bucataria mexicana si chineza. Aceasta este constatarea unui studiu publicat in Circulation, jurnalul American Cardiovascular Society (American Heart Association). Aceasta a fost realizata pe 17.418 americani cu varsta peste 45 de ani. Timp de sase ani, participantii au fost intrebati telefonic despre stilul lor mediu de consum, frecventa si cantitatile consumate. De asemenea, au fost supuse unor examinari medicale.
Rezultat? „Indiferent de sex, rasa sau locul in care locuiti, daca mancati frecvent astfel de alimente, ar trebui sa fiti constienti de riscul crescut de boli cardiovasculare si sa incercati sa va schimbati obiceiurile”, recomanda James Shikany, un epidemiolog de la Universitatea Alabama, autorul principal al cercetarii.
Boala cardiovasculara este criminalul numarul unu la nivel mondial. Ea acopera un set divers de boli frecvente si grave, cum ar fi infarctul miocardic, accidente vasculare cerebrale, tensiunea arteriala ridicata sau colesterolul ridicat, de exemplu.