Prima pagină » Sanatate » Alimentele care reduc rezistența la insulină. De ce apare acest fenomen?

Alimentele care reduc rezistența la insulină. De ce apare acest fenomen?

31 iul. 2024, 12:25,
BZI.ro, în Sanatate

Rezistența la insulină poate fi ereditară sau în asociere cu anumite patologii, însă de cele mai multe ori ea este dobândită ca urmare a stilului de viață. Din acest motiv, consumul de alimente care reduc rezistența la insulină este indicat pentru ameliorarea dezechilibrului hormonal.

Alimente care reduc rezistența la insulină

Pentru a preveni complicațiile pe termen lung, e bine să aveți grijă la alimentație și să vă faceți un plan alimentar bine gândit. Pe lângă dieta care ar trebui să conțină alimente care scad rezistența la insulină, îmbunătățind sensibilitatea la acest hormon, se recomandă și activitatea fizică susținută. Totodată, se recomandă monitorizarea zilnică a glicemiei.

Principalele alimente care scad rezistența la glicemie sunt legumele. Acestea pot fi consumate fie crude, fie gătite. Legumele cu indice glicemic mic, bogate în vitamine și minerale sunt: legume cu frunze verzi (varză, spanac), conopidă, broccoli, varză de Bruxelles, roșii, sparanghel, fasole verde, morcovi, ardei.

În ceea ce privesc fructele, unele, prin conținutul bogat de fibre, vitamine și minerale, sunt considerate benefice pentru acest fenomen. Printre ele se numără: citrice (portocale, grapefruit, lămâie), mere, afine, pepene verde, fructe de pădure (afine, merișoare), căpșuni, avocado.

Cerealele integrale de tipul grâu, ovăz, orz, orez brun, bulgur, sorg, mei, hrisca și quinoa cresc sensibilitatea la insulină și asigură menținerea glicemiei în limitele normale.

Peștele, fiind foarte bogat în acizi grași Omega-3, scade rezistența la insulină, dar este benefic și pentru sănătatea inimii. Puteți introduce în alimentație pești de tipul păstrav, macro, ton, hering, sardine, somon.

Nucile, consumate cu moderație, au efecte impresionante

Deși aduc un surplus caloric mare, nucile și semințele, consumate cu moderație, sunt alimente care scad rezistența la insulină. Acestea sunt bogate în proteine, vitamine și acizi polinesaturati cu funcție cardioprotectoare, îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și profilul lipidic. Exemple: nuci obișnuite, pecan, braziliene, alune, caju, fistic, semințe de in, chia, dovleac, schinduf (fan grecesc), floarea-soarelui.

În mesele voastre, puteți adăuga anumite ierburi și condimente care nu numai că măresc sensibiltatea la insulină, dar și sunt benefice pentru gestionarea diabetului. Conform studiilor, ghimbirul, curcuma, turmericul, usturoiul, scorțișoara, busuiocul, mărarul, pătrunjelul, chimenul, nucșoara și oregano pot scădea rezistența la insulină.

În cazul în care vă confruntați cu acest fenomen, medicul și nutriționistul vă pot face un plan alimentar adecvat nevoilor voastre. Această afecțiune o poate diagnostica doar medicul, însă există câteva simptome ce pot să vă dea de gândit și vă pot face să mergeți la medic.

Principalele simptome sunt: setea excesivă, nevoia frecventă de a urina, senzația de foame excesivă, vederea încețoșată, durerile de cap, infecțiile vaginale sau cutanate, vindecarea lentă a leziunilor.

Pentru a preveni rezistența la insulină, încercați să vă mențineți greutatea în limitele normale, să renunțați la fumat și să faci mișcare regulat. Dacă nu aveți grijă de aceste aspecte, poate crește riscul apariției diabetului.

Principalul tratament pentru vindecarea acestui fenomen este schimbarea stilului de viață, având în vedere alimentele care reduc rezistența la insulină, cum ar fi cele cu indice glicemic mic sau bogate în fibre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *