Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Alimentele care nu îi plac ficatului
Alimentele care nu îi plac ficatului

Alimentele care nu îi plac ficatului

07 feb. 2021, 17:06,
în Sanatate

Neutralizează toxinele, purifică deșeurile din corp și prezidează activitatea bună a creierului, a inimii sau a tiroidei. Cu toate acestea, ficatul nostru este un organ pe care îl abuzăm des. Pentru a vă asigura o sănătate bună, iată alimentele pe care să le consumați cu moderatie!

Alimentele care nu îi plac ficatului

Zaharuri

Corpul nostru are nevoie de carbohidrați. Dar când consumăm prea multi, acestia sunt transformati direct în grăsimi de catre ficat. Când această grăsime reprezintă mai mult de 5-10% din greutatea totală a ficatului nostru, rezultă „boală hepatică grasă nealcoolică”. În timp, această inflamație progresează spre fibroză și apoi către ciroză. Ficatul devine apoi incapabil să-și îndeplinească funcțiile. Așa că evitați zahărul, dar și mierea, sucurile de fructe și toate zaharurile adăugate al căror nume se termină în oză (fructoză, glucoză…) care au un efect dăunător asupra ficatului.

Cereale albe

Pâinea, pastele, fursecurile cu făină albă, orezul trebuie abandonate, deoarece acestea determină o creștere rapidă și bruscă a nivelului de glucoză și insulină din sânge, urmată de o scădere a acestor niveluri. De-a lungul timpului, acest „efect de roller coaster” provoacă rezistență la insulină, care dăunează ficatului.

Acizi grasi trans

Sunt prezenti în multe produse procesate, produse de patiserie, alimente prăjite: acizii grași trans favorizează formarea fibrozei, țesut cicatricial care, încetul cu încetul, ia locul celulelor hepatice deteriorate. Cu toate acestea, fibroza poate provoca complicații grave: ciroză și chiar cancer la ficat.

Sodiu

La persoanele care au deja un ficat bolnav (hepatită sau boală hepatică grasă, de exemplu), consumul de prea mult sodiu nu face decât să agraveze daunele cauzate acestui organ. Pentru a reduce aportul de sare, înlocuiți-l cu ierburi în apa de gătit a legumelor sau pe carne sau cu lămâie pe pește. Gândiți-vă și la condimente, care au și efecte benefice asupra ficatului datorită proprietăților lor antioxidante și antiinflamatoare.

Alcoolul

Poți bea din când în când un pahar de vin roșu în siguranță. Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool va avea efecte dăunătoare asupra ficatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`