Prima pagină » Sanatate » Alimente rele pentru pancreas. Cum poți evita pancreatita

Alimente rele pentru pancreas. Cum poți evita pancreatita

18 mart. 2021, 13:17,
B, , h, , în Sanatate

Există o serie de alimente rele pentru pancreas, care pot duce la îmbolnăvirea acestuia. Pancreasul produce insulină pentru controlul nivelului de zahăr din sânge și produce enzimele digestive necesare pentru prelucrarea grăsimilor și a proteinelor. Pancreatita este o îmbolnăvire a pancreasului, care aduce modificări degenerative ce pot duce la fibroză pancreatică.

De obicei, pancreatita apare după boli hepatobiliare, ulcere gastroduodenale penetrante sau unele boli infecţioase. Alte cauze pot fi alcoolism cronic şi mesele boagte în grăsimi animale.

Alimente rele pentru pancreas

Cauzele principale ale bolii constau în consumul exagerat de alcool şi de alimente bogate în grăsimi animale, care declanşează crizele brutale.

Astfel, pentru a evita o îmbolnăvire a pancreasulu ise recomandă consumul redus sau deloc de carne de porc și derivate (șuncă, mezeluri), margarină, afumături, prăjeli, conserve, pâine proaspătă, maioneză, murături, ciocolată, icre, frișcă sau cașcaval.

Simptomele pancreatitei sunt, de obicei, tulburări digestive, precum scaune cu diaree, balonări, greţuri sau dureri violente în partea superioară a abdomenului. Pancreatita duce la o slăbire rapidă a corpului, cu topirea musculaturii membrelor.

La crizele de pancreatită, pot să apară senzaţii de foame, stare de nelinişte, convulsii sau tulburări neuropsihice.

Alimente pentru un pancreas sănătos

Pentru a evita problemele de pancreas, se recomandă consumul unor alimente sănătoase, legumele și fructele oferind efect protector contra bolilor pancreatice. Astfel, sunt substanțe din usturoi, precum arginina și seleniul, care protejează țesutul pancreatic.

Iaurtul natural este o sursă bună de probiotice, care susține digestia.

Pentru sănătatea pancreasului se recomandă, de asemenea, consumul de spanac, broccoli sau varză, care ajută la inhibarea celulelor pancreatice.

Lămâia stimulează producția de enzime digestive la nivelul întregului organism, menținând astfel funcționarea optimă a pancreasului pe termen lung. Un efect similar se poate obține dacă mănânci kiwi.

Oregano este un tratament eficient pentru oxidarea cauzată de diabet și previne deteriorarea capacității de produție de insulină a pancreasului.

Păpădia este utilizată des pentru efectul diuretic și este foarte eficientă pentru pancreas. Previne proliferarea celulelor maligne la nivelul pancreasului și crește rezistența celulelor sănătoase. Este un tratament util inclusiv pentru forme agresive de cancer. Consumă în fiecare zi o ceașcă de ceai de păpădie pentru a elimina toxinele acumulate în intestine și pentru a vindeca țesuturile deteriorate ale pancreasului.

Un extract din ciuperci medicinale s-a dovedit că inhibă dezvoltarea și creșterea celulelor canceroase. Ciupercile sunt o sursă bună de fibre, seleniu, potasiu, vitamina D2, au puține calorii.

Strugurii roșii sunt o sursă bună de resveratrol, un antioxidant puternic. Acesta previne deteriorarea vaselor de sânge și reduce inflamațiile și induce moartea celulelor bolnave în cazul cancerului de pancreas.

Ce regim trebuie urmat în cazul pancreatitei

În cazul pancreatitei, se impun restricții alimentare, asta după c e în prealabil sunt administrate perfuzabil substanțe nutritive.

După 5 zile, se trece la un regim semilichid, format din ceaiuri, sucuri de fructe, legume fierte, iar după 7-10 zile se introduc în dietă laptele degresat, pâinea, carnea fiartă de pui sau de vită, cartofii. De asemenea, se adaugă în alimentaţie lapte degresat, margarină, miere de albine, pâine, legume bine fierte, sucuri de fructe, compotrui, rasol de pui sau vită.

După 2-3 săptămâni, se impune un regim dietetic fără alcool, grăsimi animale şi fără excese alimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *