Se crede că, dacă o persoană are diabet, aceasta trebuie să consume doar alimente permise în diabet și colesterol. Adică, dieta pacientului va consta doar în alimente fade și neplăcute. Dar acest lucru nu este în întregime adevărat, deoarece dietele pentru diabet pot fi gustoase, iar calitatea vieții nu poate decât să se îmbunătățească.
La baza menținerii unor concentrații optime de glucoză se află un stil de viață sănătos și o dietă bine concepută pentru diabetul zaharat. Nu poți renunța la dulciuri pentru ceaiul tău? Apoi, în loc de obișnuitul baton de ciocolată, este mai bine să mâncați o cantitate mică de fructe uscate, biscuiți din făină integrală. Îți place înghețata? Încearcă să o prepari tu însuți, congelează-ți fructele preferate și bate-le într-un blender până când se omogenizează. De asemenea, este bine să știi că fiecare masă ar trebui să aibă aproximativ același aport caloric!
Alimente permise în diabet și colesterol. Cum să-ți planifici meniul?
Planificați-vă meniul astfel încât porțiile de mic dejun, prânz și cină să aibă același număr de calorii. Folosiți metoda farfuriei diabetice, jumătate din masă este alcătuită din legume și verdețuri, un sfert din carbohidrați și un alt sfert din carne sau pește. Mai bine, cereți unui nutriționist să vă întocmească un plan de dietă personal.
Măncați carbohidrați în prima jumătate a zilei. Înainte de prânz este bine să consumați terciuri, fructe, cartofi, lactate. Carbohidrații au cel mai ridicat indice glicemic, așa că pot fi consumați doar înainte de prânz. După ora 17:00, carbohidrații sunt interziși. Acest lucru poate duce la un vârf de zahăr în timpul nopții, ceea ce face imposibilă controlarea nivelului de zahăr.
Astfel, printre alimentele permise în diabet se numără fructe de pădure neîndulcite, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, impulsuri, pâine integrală, legume, pește sau carne slabă, ouă, orz, ovăz, hrișcă, grâu, quinoa, orez, numai orez brun cu bob lung.
Carnea și peștele sunt surse excelente de proteine. Dar este important să le consumați cu moderație. Nu există un răspuns unic cu privire la ce varietate ar trebui să prevaleze în dietă, doar nu abuzați de aceste alimente și adăugați-le în meniu cu moderație.
Ce nu ar trebui să mănânci. Sfaturile specialiștilor
Alcoolul deschide lista alimentelor interzise pentru diabet, cu cât băutura este mai tare, cu atât este mai calorică. Pe locul doi se află carbohidrații ușor digerabili. Acestea duc la o creștere bruscă a nivelului de glucoză din sânge, ceea ce este periculos în cazul deficitului de insulină.
Printre acestea se numără toate produsele făinoase, chifle, pâine albă, prăjituri, produse de patiserie, pastele din grâu moale, dulciurile cu adaos de zahăr și băuturi carbogazoase. De asemenea, de evitat sunt batoanele de ciocolată, bomboanele, cârnații și mezelurile, cartofii și mâncarea de tip fast-food. Dacă nu puteți exclude toate aceste alimente din dieta dumneavoastră, ar trebui cel puțin să le reduceți la minimum consumul.
De asemenea, printre alimente permise în diabet și colesterol nu se numără margarina și produsele de patiserie. Colesterolul, trebuie să fie în mod optim nu mai mult de 200 mg pe zi, aproximativ conținutul unui ou de mărime medie. Este indicat să folosiți doar o linguriță de sare pe zi. Grăsimi saturate, precum produse de origine animală, produse lactate grase, ulei de cocos și ulei de palmier. Nu credeți că câteva pahare de alcool sau câteva dulciuri nu vor face vreo diferență, deoarece chiar și această cantitate poate duce la o creștere a glicemiei și poate provoca complicații.