Prima pagină » Sanatate » Alimente permise în bolile de rinichi: Află cât de importantă este o dietă sănătoasă și echilibrată

Alimente permise în bolile de rinichi: Află cât de importantă este o dietă sănătoasă și echilibrată

04 feb. 2022, 11:13,
BZI.ro, în Sanatate

Pe lista alimentelor permise în bolile de rinichi se află atât legume, cât și fructe sau alte produse naturale. Acestea au un rol covârșitor în menținerea stării de sănătate.

Rinichii reprezintă un organ pereche, având o formă asemănătoare boabelor de fasole. Dimensiunea acestora este de aproximativ un pumn și sunt situați în zona lombară, sub coaste, de o parte și de alta a coloanei vertebrale. Cel mai important rol pe care îl au rinichii este de a filtra sângele și de a produce urina, cu scopul eliminării substanțelor toxice și a excesului de lichide din organism. De asemenea, ei mai produc și hormoni, responsabili de menținerea unui nivel optim al tensiunii arteriale și de producerea de celule roșii. Poate că nu știați, dar un alt rol al rinichilor este de a menține sănătatea oaselor.

În momentul în care nu mai funcționează corect, rinichii cauzează dureri, ce dau peste cap întregul organism. Astfel, ei își îndeplinesc funcțiile cu dificultate, ajungând în imposibilitatea de a funcționa, fapt ce ar putea necesita începerea procesului de dializă sau chiar un transplant renal. În această situație, starea generală a pacientului, dar și viața acestuia, sunt puse în pericol.

desen cu rinichi

Rinichii reprezintă un organ pereche, având o formă asemănătoare boabelor de fasole.

Alimente permise în bolile de rinichi: Fructe și legume recomandate

În bolile de rinichi, sunt permise atât legumele, cât și fructele. În ceea ce privește legumele, amintim: ardeiul gras roșu, varza, conopida, usturoiul și ceapa.

Ardeiul roşu are un conţinut scăzut în potasiu şi este o sursă excelentă de vitamina C şi A, B6, acid folic şi fibre. Varza este bogată în fitochimicale, compuşi chimici care se regăsesc în compoziţia fructelor sau legumelor, împiedicând acţiunea negativă a radicalilor liberi. Conopida are un conţinut ridicat de vitamina C şi este o sursă esenţială de acid folic şi fibre. Usturoiul scade colesterolul, reduce inflamaţiile și este recomandat persoanelor care urmează dializă. Ceapa este o sursă excelentă de flavonoide, are un conţinut redus de potasiu și conține crom, un mineral care ajuta la metabolizarea glucidelor, grăsimilor şi proteinelor.

alimente pentru bolilele de rinichi

În bolile de rinichi, sunt permise atât legumele, cât și fructele.

Cele mai bune fructe în bolilele de rinichi sunt: merele, merișoarele, afinele, zmeura, căpșunile, cireșele și strugurii roșii.

Merele reduc colesterolul, previn constipația, protejează împotriva bolilor cardiovasculare și diminuează riscul apariţiei cancerului. Merișoarele previn infecțiile vezicii urinare și preîntâmpină dezvoltarea ulcerului gastric. Prin elementele valoare pe care le conțin, afinele ajută la protejarea creierului de unele dintre efectele îmbătrânirii. Zmeura este o sursă excelentă de vitamina C, fibre şi acid folic, fapt ce inhibă creşterea celulelor canceroase şi formarea de tumori. Căpșunile sunt cunoscute pentru rolul lor în protecţia inimii, pentru lupta împotriva cancerului şi pentru conţinutul lor de componente antiinflamatorii. Cireșele au un nivel ridicat de antioxidanţi şi fitochimicale care protejează inima. Strugurii roşii sunt bogaţi în flavonoide, fapt ce îi ajută să protejeze organismul împotriva bolilor cardiovasculare, prin prevenirea oxidării şi diminuării şanselor formării de cheaguri de sânge.

Alte alimente recomandate pacienților cu boli renale

Dacă vă confruntați cu boli renale, puteți consuma, fără probleme: albuș de ou, pește și ulei de măsline.

Albușul de ou este o proteină pură, ce furnizează organismului elemente de înaltă calitate, datorită aminoacizilor esenţiali din structura lor. Sunt suficiente două albușuri de ou, din care puteți prepara omlete sau gustări.

Peștele este bogat în substanţe antiiflamatorii, numite acizi graşi Omega-3, ce ajută la acumularea de grăsimi bune în organism şi la diminuarea colesterolului rău. Cei mai buni pești sunt: tonul alb, heringul, macroul, păstrăvul şi somonul.

În final, uleiul de măsline este o sursă importantă de acid oleic, un acid gras antiinflamator. Grăsimile monosaturate din uleiul de măsline protejează împotriva oxidării.

Leacuri pentru durerea de măsea și ureche

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *