Prima pagină » Sanatate » Alimente permise după histerectomie. Ce să mănânci și ce nu

Alimente permise după histerectomie. Ce să mănânci și ce nu

25 iul. 2024, 11:36,
în Sanatate

Pentru a asigura o recuperare optimă este foarte important să fiți atente la alimentele permise după histerectomie, acestea au o contribuție semnificativă pentru vindecarea rănilor, susținerea sistemului imunitar și restabilirea energiei.

Alimentele permise după histerectomie trebuie să fie potrivite pentru a furniza nutrienții necesari pentr repararea țesuturilor și a ajuta la gestionarea simptomelor comune, cum ar fi constipația și oboseala.

Ce alimente sunt permise după histerectomie

Este foarte importantă consumarea proteinelor pentru repararea țesuturilor, acestea sunt esențiale pentru repararea și regenerarea țesuturilor după o histerectomie. Proteinele furnizează aminoacizii necesari pentru sinteza de noi celule și țesuturi, accelerând procesul de vindecare a rănilor chirurgicale. Alimentele permise care conțin proteine și sunt recomandate includ carnea slabă, peștele, ouăle, produsele lactate, cu conținut scăzut de grăsimi, leguminoasele și nucile.  Pentru o recuperare optimă, se recomandă consumul a 1,2 – 2 grame de proteine per kilogram de greutate corporală zilnic.

Vitaminele și mineralele joacă un rol crucial în susținerea sistemului imunitar și în promovarea vindecării după o histerectomie. Vitamina C este esențială pentru formarea colagenului și are proprietăți antioxidante care protejează celulele de stresul oxidativ. Sursele bogate in vitamina C includ citricele, căpșunile și ardeii grași. Vitamina A contribuie la regenerarea țesuturilor și menținerea integrității pielii, fiind găsită în alimente precum morcovi, spanac și ouă.

O greutate sănătoasă după o histerectomie este crucială pentru recuperarea optimă și sănătate pe termen lung. Pentru a atinge și menține o greutate sănătoasă, este important să se adopte o dietă ochilibrată, bogată în proteine slabe, fructe, legume și cereal integrale, limitând în același timp consumul de alimente procesate și bogate în grăsimi saturate.
Este important să se evite diete restrictive exteme în perioada de recuperare, deoarece acestea pot întârzia vindecarea și pot duce la deficiențe nutriționale.

Ce trebuie să știi despre histerectomie

Histerectomia reprezintă intervenția chirurgicală de extirpare a uterului. Este cea mai frecventă intervenție chirurgicală ginecologică, neconsiderând cezariana.
Histerectomia este indicată în cazul prezenței diferitelor afecțiuni ale uterului, precum fibroame, sângerări uterine abundente, durere pelvină, boală inflamatorie pelvină, endometrioză, adenomioză, neoplazii sau în unele cazuri prolaps uterin.
Acest tip de intervenție se poate efectua pe mai multe căi: abdominală, vaginală, laparoscopică, combinat vaginal asistat laparoscopic.

Există două tipuri de histerectomie, subtotală și totală iar fiecărui tip de histerectomie i se poate asocia și excizia ovarelor, intervenția purtând denumirea de anexectomie unilaterală când se elimină doar o anexă, sau bilaterală când se elimină ambele. Anexectomia este indicată în funcție de vârsta pacientei sau patologia asociată.
Un tip special de histerectomie este histerectomia radicală, indicată în cancerele tractului genital inferior, în care extirpării uterului și anexelor se asociază și exciza diferitelor grupe ganglionare.

În cazul în care histerectomia se desfășoară pe cale abdominală, veți avea fie o incizie orizontală de 20 – 30 cm sub linia chilotului, fie o incizie verticală de la ombilic în jos, în cazurile în care este nevoie de un acces mai larg. În privința histerectomiei vaginale, în care uterul se exercizează prin vagin, nu veți avea cicatrici vizibile pe abdomen.
În ceea ce privește recuperarea, este foarte important să se țină cont de alimentele permise după histerectomie pentru a avea o stare generală de sănătate bună și pentru a preveni problemele de constipație care pot apărea.

Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
a1.ro
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Playtech.ro
Zodiile care vor întoarce banii cu lopata între 14-18 mai. Norocul financiar e de partea lor
observatornews.ro
Şofer de BMW, dreptate cu ranga în parcarea unui mall din Timişoara. Atacul a fost suprins de camera de bord a rivalului
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Busuiocul, aur în gospodărie. Locul în care ar trebui să îl plantezi
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul care schimbă polii de putere între George Simion și Nicușor Dan. BREAKING NEWS
Playtech.ro
Oraşul din România cu cele mai ieftine apartamente. Iei o maşină second-hand cu banii pe care îi dai pe locuinţă
Dailybusiness.ro
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ! Gabi Bădălău este în culmea fericirii! 💗
redactia.ro
Ce ocupație are soția lui Ionel Ganea și cum a început povestea de dragoste dintre ei. Cei doi trec prin momente cumplite
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 mai 2025
13 mai 2025