Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Alimente pe care să nu le mănânci de Paşti dacă ai diabet
Alimente pe care să nu le mănânci de Paşti dacă ai diabet

Alimente pe care să nu le mănânci de Paşti dacă ai diabet

28 apr. 2021, 13:17,
în WoW!

Diabetul este o boală parşivă, pentru că simptomele apar când boala e destul de înaintată. Complicațiile care se ivesc mai apoi, printre care şi pielea crăpată, fac viaţa un calvar pentur bolnavi. Regimul alimentar trebuie ajustat considerabil. Cum e mai bine să procedezi, mai ales în preajma marilor sărbători, când gospodinele prepară tot felul de reţete? Află din acest material ce alimente nu ai voie să mănânci de Paști dacă suferi de diabet.

Din fericire, dacă se respectă tratamentul medicamentos şi regimul alimentar, boala poate fi ţinută sub control. Când însă sunt abateri, chiar şi minore, apar complicaţiile. Spre exemplu, rănile, chiar şi cele mai superficiale, nu se vindecă, iar pielea nu se lipeşte şi nu se regenerează. Sarbaoara pascala şi nu numai este o ocazie pentru mulţi dintre noi să guste din tot felul de preparate. Când însă ai diabet, trebuie să ştii, în primul rând, ce NU ai voie să mănânci.

Ce alimente să nu mănânci de Paşti, dacă suferi de diabet

De Paşti evită să mănânci ciocolată, chiar dacă e mare tentaţia. Ouăle şi iepuraşul de ciocolată sunt tentante, dar îţi fac rău. Dacă tot vrei ceva dulce, mai degrabă cumpără desert făcut special pentru diabetici.
Evită să bei alcool, inclusiv vin. Cel mult, poţi gusta o gură de vin roşu. De altfel, se spune că acesta poate scădea glicemia. Atenţie însă, dacă iei medicamente şi împotriva hipertensiunii sau hipotensiunii.

Cozonacul este delicios. Făcut cu nucă şi rahat, are un miros şi un gust tare pofticioase. Ideal însă este să îl eviţi complet, dacă suferi de diabet, pentru că poate influența extrem de mult indicele glicemic. Dacă însă îţi e poftă, poţi să-l guşti, cu condiţia să fie singura excepţie alimentară din ziua respectivă.

Nu consuma fructe confiate. Chiar dacă arată şi sunt foarte dulci, îţi fac rău. De ce? Pentru că un fruct proaspăt are mult mai puţin zahăr decât unul confiat. Prin uscare se elimină complet apa dintr-un fruct, iar zahărul devine mult mai concentrat.

Atenţie la pască! Este făcută şi cu făină albă, şi cu brânză şi stafide. Ideal ar fi ca diabeticii să nu consume deloc făină albă, lactate cu grăsime multă şi zaharuri.

Sfaturi pentru a te simţi bine

Ţine cont şi de aceste sfaturi, ca să te simţi cât mai bine în fiecare zi, nu doar de Paşti:

  • consumă alimente cu nivel redus de sare, carbohidraţi şi grăsimi;
  • monitorizează-ţi regulat glicemia;
  • nu consuma alcool şi nici alimente procesate;
  • nu ai voie să mănânci: lactate nedegresate, smântână, unt, untură, carne grasă;
  • nu ai voie să consumi zahăr. Îndulcitorul îl poţi lua numai din fructe;
  • consumă, din când în când, carne slabă de curcan sau peste;
  • mănâncă regulat, de 5 ori pe zi (3 mese principale şi 2 gustări);
  • nu mânca produse din făină albă;
  • bea ceai de pelin. Detoxifiază organismul și îl susține în lupta cu diabetul. De altfel, el este eficient și pentru unele afecțiuni digestive;
  • fă mişcare în fiecare zi, mai ales după ce ai mâncat. Astfel stimulezi digestia şi scazi şi glicemia.

Dacă suferi de diabet, de Paști și nu numai poți consuma următoarele alimente:

  • produse făcute din cereale integrale;
  • pește, de trei ori pe săptămână;
  • carne de curcan;
  • seminţe de in;
  • afine;
  • scorţişoară etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *