Prima pagină » Sanatate » Alimente interzise în steatoza hepatică. Ce factori provoacă dezvoltarea acestei afecțiuni

Alimente interzise în steatoza hepatică. Ce factori provoacă dezvoltarea acestei afecțiuni

26 sept. 2023, 12:10,
în Sanatate

Persoanele care suferă de probleme a ficatului trebuie să cunoască care este lista cu alimente interzise în steatoza hepatică. Astfel, în cazul steatozei hepatice, dieta este o metodă eficientă de terapie, deoarece această boală este adesea provocată de o alimentație proastă, diabet și obezitate.

Steatoza hepatică este o boală în care grăsimea se depune în hepatocite, distrugându-le. Treptat, celulele hepatice sunt înlocuite de țesut conjunctiv, ceea ce poate duce la apariția cancerului și a cirozei. Pacienților cu steatoză hepatică le este strict interzis să consume alcool, alimente grase, prăjite și produse afumate.

Alimente interzise steatoza hepatică. De la ce alimente ar trebui să te limitezi în timpul dietei

Dieta prescrisă de un medic în timpul steatozei hepatice, ar trebui să ajute la restabilirea funcționării normale a ficatului, să promoveze eliberarea unei cantități suficiente de bilă pentru procesele digestive pentru a opri dezvoltarea bolii.

Dieta în timpul steatozei hepatice implică limitarea consumului următoarelor feluri de mâncare și produse. Astfel, nu este recomandat să consumi ciorbe grase (atât bulion de carne, cât și bulion de legume), ceapă crudă, usturoi, tipuri grase de pește și carne, leguminoase (mazăre, fasole, linte), precum și conserve și alimente afumate.

În plus nu este indicat să consumi legume precum roșii și ridiche, produse lactate grase, băuturi carbogazoase și mult prea reci, cafea și cacao. În cazul mai multor restricții prescrise de medic trebuie să știi că chiar dacă lista cu produsele nepermise în timpul regimului este una lungă, există totuși și alimente permise în timpul acestuia.

Ce poți mânca atunci când ții un regim pentru „descărcarea” ficatului?

Astfel, poți consuma carne de pui, curcan, vită, gătită la aburi, fiartă sau coaptă în cuptor. Dintre garnituri te poți bucura de salate de legume proaspete sau gătite, legume pregătite la abur sau la cuptor sau de o omletă la abur.

Este permis consumul de ouă fierte (nu mai mult de unul pe zi) și brânză cu conținut scăzut de grăsimi. Ca garnitură se poate găti terci (orez, hrișcă, fulgi de ovăz sau griș). De asemenea, sunt permise laptele cu conținut scăzut de grăsimi și smântâna, iaurtul și chefirul. Dintre băuturi este permis ceaiul tare, sucurile (din fructe și cele din fructe de pădure), compoturi (atât din fructe proaspete, cât și din cele uscate).

La desert vă puteți bucura de jeleuri și mousse-uri de fructe (de preferință pregătite cu înlocuitori de zahăr). Mâncați de patru-cinci ori pe zi, împărțind volumul total de alimente în porții aproximativ egale. Se recomandă consumul de lichide pe stomacul gol și între mese.

Ce presupune boala steatoza hepatică?

Steatoza hepatică este o formă de boală grasă non-alcoolică (abreviere – NAFLD), care se caracterizează prin acumularea excesivă de grăsime în celulele hepatice (pragul este considerat a fi mai mare de 5-10% din masa organului).

Stadiul incipient al bolii nu provoacă, de obicei, niciun simptom vizibil, iar semnele tipice sunt slăbiciunea generală și oboseala, greutatea sau durerea în zona subcostală dreaptă. În timp, această boală insidioasă poate duce la afecțiuni mai grave ale ficatului. De la dezvoltarea inflamației (steatohepatită) până la moartea celulelor hepatice și înlocuirea lor cu țesut conjunctiv, și transformarea patologică a organului (ciroza hepatică). Cu toate acestea, dacă afecțiunea este detectată într-un stadiu incipient, este posibilă îmbunătățirea rapidă a sănătății ficatului cu un tratament adecvat.

Nu doar eliminarea unor alimente interzise în steatoza hepatică este cheia îmbunătățirii stării organului. Astfel, puteți urma nu doar dieta terapeutică tradițională, ci și alte diete care se bazează pe un meniu echilibrat. De exemplu, dieta mediteraneană include uleiuri sănătoase, un minim de grăsimi nocive, antioxidanți și carbohidrați complecși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *