Prima pagină » Sanatate » Alimente interzise în sindromul ovarelor polichistice. Dietele care fac minuni pentru femei
Alimente interzise în sindromul ovarelor polichistice. Dietele care fac minuni pentru femei

Alimente interzise în sindromul ovarelor polichistice. Dietele care fac minuni pentru femei

26 apr. 2024, 10:08,
BZI.ro, în Sanatate

Sindromul ovarelor polichistice este o problemă comună întâlnită la aproximativ 1 din 10 femei în perioada fertilă. Această afecțiune poate conduce la alte probleme de sănătate serioase, precum diabetul, afecțiunile cardiovasculare, depresia și un risc crescut de cancer endometrial. Studiile au demonstrat că modificările alimentare și alegerile în ceea ce privește stilul de viață pot avea un impact semnificativ asupra sindromului ovarelor polichistice și a simptomelor asociate acestuia.

Alimente interzise în ovare polichistice

Orezul alb, bomboanele, pâinea, cartofii și produsele de patiserie care conțin făină rafinată ar trebui evitate. Carbohidrații rafinați sunt considerați dăunători pentru ovarele polichistice deoarece stimulează producția de insulină în corp, ceea ce poate contribui la dezvoltarea diabetului, o afecțiune la care femeile cu ovare polichistice sunt mai predispuse.

Consumul de alcool poate crește nivelul hormonilor de testosteron și poate perturba echilibrul hormonal necesar pentru ovulație. De asemenea, poate scădea nivelul de zahăr din sânge, conducând la creșterea poftei de mâncare, luând în greutate și potențiale deficiențe nutriționale. Consumul excesiv de alcool poate, de asemenea, declanșa migrene.

Sucurile, băuturile carbogazoase și băuturile energizante sunt bogate în zahăr, ceea ce poate crește eliberarea de insulină și afecta nivelul de testosteron. Consumul acestora în exces poate determina schimbări de dispoziție și balonare, iar surplusul de zahăr se va depozita sub formă de grăsime, contribuind la creșterea în greutate.

Laptele conține substanțe chimice care pot stimula producția de hormoni androgeni. Acești androgeni, la rândul lor, pot spori producția de estrogen, ceea ce poate agrava simptomele ovarelor polichistice. În plus față de lapte, ar trebui evitate și alte produse lactate, precum brânza, iaurtul îndulcit și înghețata.

Atunci când te confrunți cu sindromul ovarelor polichistice, este important să incluzi în dietă anumite alimente care pot ajuta la reglarea dezechilibrului hormonal.

Consumul de carne slabă este crucial pentru o dietă sănătoasă. Alegerea cărnii provenite de la animale hrănite cu verdeață este preferabilă, deoarece acestea conțin niveluri mai scăzute de hormoni în comparație cu carnea provenită de la animale hrănite cu grăsimi.

O dietă echilibrată pentru femeile care se confruntă cu sindromul ovarelor polichistice ar trebui să includă alimente naturale, neprocesate și bogate în fibre, pește gras, precum somonul, tonul, sardinele și macroul, verdeață cu frunze închise la culoare, cum ar fi varza kale și spanacul, fructe de culoare roșu închis, precum strugurii roșii, afinele, murele și cireșele, legume crucifere, precum broccoli și conopidă, leguminoase precum fasolea uscată și lintea, grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, avocado și nucile de cocos, nuci, migdale și fistic, ciocolată neagră consumată moderat și condimente benefice, cum ar fi turmericul și scorțișoara, care au proprietăți antiinflamatorii.

Regim alimentar și suplimente recomandate

Există câteva tipuri de diete care au multe beneficii pentru femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice.

Dieta cu indice glicemic scăzut. Această regim alimentar se axează pe consumul de alimente cu indice glicemic scăzut, care sunt metabolizate mai lent și nu determină fluctuații bruște ale nivelului de insulină în sânge. Printre alimentele recomandate se numără cerealele integrale, leguminoasele, nucile, semințele, fructele, legumele bogate în amidon și alte alimente neprocesate, cu un conținut redus de carbohidrați.

Dieta antiinflamatorie. Includerea în dietă a fructelor de pădure, a peștelui gras, a legumelor cu frunze verzi și a uleiului de măsline extravirgin poate ajuta la diminuarea simptomelor inflamatorii asociate cu sindromul ovarelor polichistice.

Dieta DASH. Acest plan alimentar se axează pe incluziunea în dietă a peștelui, a cărnii de pasăre, a fructelor, a legumelor, a cerealelor integrale și a produselor lactate cu conținut redus de grăsimi, în timp ce recomandă să eviți alimentele bogate în grăsimi saturate și zahăr. Studiile au indicat că femeile obeze care au urmat o dietă DASH pentru 8 săptămâni au observat o scădere a rezistenței la insulină și a grăsimii abdominale în comparație cu cele care nu au urmat aceeași dietă.

Anumite substanțe și suplimente au fost asociate cu îmbunătățirea simptomelor associate sindromului ovarelor polichistice (SOP).

Inozitol. Este un compus din clasa vitaminei B, care poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la reglarea ciclului menstrual. Există două forme de inozitol care s-au dovedit a fi eficiente în tratarea SOP: inozitolul myo și d-chiro.

Omega-3. Acizii grași omega-3, găsiți în ulei de pește sau suplimente, au fost asociați cu reducerea inflamației și ameliorarea unor simptome ale SOP, cum ar fi ciclurile menstruale neregulate și nivelul de androgeni.

Vitamina D. Deficiența de vitamina D este frecvent întâlnită la femeile cu SOP și s-a constatat că suplimentarea cu vitamina D poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și funcția ovariană.

Crom. Unele studii au concluzionat că suplimentarea cu crom ar putea ajuta la controlul nivelului de glucoză din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină la femeile cu SOP.

Zinc. Este un mineral esențial care poate ajuta la reglarea ciclului menstrual și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Carnitină. Este un aminoacid care poate ajuta la reglarea metabolismului lipidelor și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Coenzima Q10. Cercetările arată o legătură între suplimentarea cu coenzima Q10 și ameliorarea simptomelor SOP, îmbunătățind rezistența la insulină și funcția ovariană.

Prin urmare, alimentele interzise în ovare polichistice sunt acele produse care pot agrava rezistența la insulină și dezechilibrele hormonale asociate cu această afecțiune. Evitarea alimentelor bogate în zaharuri rafinate, carbohidrați procesați și grăsimi saturate este esențială deoarece pot crește sensibilitatea la insulină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *