Insuficienta renala cronică provoacă acumularea reziduurilor în sânge. Pentru a sprijini funcția rinichilor și pentru a ține afecțiunea sub control, medicul poate recomanda modificarea alimentației. Astfel, iată care sunt alimentele interzise în insuficiența renală cronică.
Alimente interzise în insuficiența renală cronică
Dieta unui pacient cu probleme renale diferă atât în funcție de stadiul afecțiunii, cât și de nevoile sale. Medicul poate face un plan alimentar potrivit pentru fiecare pacient. Există totuși câteva alimente de care trebuie să te ferești neapărat.
În primul rând, alimentele conservate, prin conținutul ridicat de sodiu, ar trebui evitate. Sodiul se află acolo pentru a crește durata de valabilitate a lor, dar și de a le îmbunătăți gustul. Acesta însă este dăunător pentru persoanele care suferă de insuficiență renală pentru că aceștia nu pot elimina excesul de sodiu cum ar trebui.
Pâinea integrală de grâu este un alt aliment ce trebuie eliminat din dietă din cauza conținutului de fosfor și potasiu. Astfel, pentru aceștia, pâinea albă este o variantă mai bună.
Băuturile de culoare închisă conțin fosfor pentru aromă, dar și pentru prelungirea valabilității. Acesta trebuie evitat de către persoanele cu boli renale din cauza faptului că acesta este foarte ușor de absorbit de către organism.
Avocado, deși este un aliment foarte benefic pentru organism, în acest caz trebuie evitat. Acesta are un conținut ridicat de potasiu, prea mare pentru această afecțiune. Dacă se dorește totuși consumul de avocado, se poate face, însă în cantități reduse.
Bananele sunt alte fructe bogate în potasiu care trebuie evitate. Pe același principiu trebuie evitate și portocalele și sucul de portocale. Ananasul, strugurii, merele si merișoarele pot fi alternative de înlocuire, acestea având o cantitate mai mică de potasiu.
Potasiul, de evitat în cazul bolilor renale
Roșiile sunt un alt aliment bogat în potasiu ce trebuie evitat. În același caz se află și orezul brun. Pentru a-l înlocui, puteți folosi bulgurul, hrișca și cușcușul. Cartofii, de asemenea, trebuie evitați sau consumați în cantități mici. Pentru a reduce consumul de potasiu, puteți încerca să fierbeți cartofii în apă înainte de gătire. Potrivit cercetărilor mai vechi, procesul de fierbere provoacă scăderea conținutului inițial de potasiu cu cel puțin 50%.
Deși lactatele sunt benefice pentru oase, acestea nu sunt recomandate în cazul bolilor renale din cauza conținutului ridicat de fosfor și potasiu. Totuși, consumul excesiv de lapte și lactate poate fi dăunător și oaselor.
Alimentele procesate, de tipul pizza sau supele instant, sunt o altă categorie de evitat din cauza conținutului ridicat de sare, zahăr și grăsimi. Covrigeii, chips-urile și biscuiții sunt bogați în sodiu și lipsiți de nutrienți, astfel, nu numai persoanele care suferă de insuficiență renală trebuie să le evite, ci toată lumea.
Există și anumite legume cu frunze verzi care au un conținut ridicat de potasiu și trebuie evitate. Printre acestea se numără mangoldul, spanacul și frunzele de sfeclă.
Având grijă de alimentație și, în mod special, la alimentele interzise în insuficiență renală cronică, pacienții își pot continua viața în mod normal, ținând sub control afecțiunea.