Tot mai multe persoane țin cont în timpul unei diete de alimente interzise în epilepsie. Dieta în epilepsie poate ajuta la ameliorarea stării pacientului și la reducerea frecvenței convulsiilor. Deși nu există dovezi directe că o nutriție echilibrată afectează frecvența și durata convulsiilor, ajută la menținerea stilului de viață potrivit nu numai în ceea ce privește alimentele, ci și în ceea ce privește regimul general al zilei, ceea ce este extrem de important pentru sănătate.
Respectarea regimului ajută la stabilirea unui somn profund și calm, care, în unele cazuri, ajută la reducerea riscului de convulsii. Însă trebuie să știi că există diverse tipuri de diete, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Vârsta pacientului este una dintre principalele afecțiuni luate în considerare la prescrierea unei diete. O dietă ketogenă folosită cu succes în tratamentul copiilor nu este de obicei potrivită pentru pacienții învârstă. În primul rând, nu arată aceleași rezultate bune și, în al doilea rând, o cantitate mare de grăsime în dieta unui adult poate duce la o tulburare a ficatului și a rinichilor și apariția sau recidiva bolilor cronice ale acestor organe.
Dietă ketogenă. Efectul anticonvulsivant al acesteia
Pe internet, puteți găsi mai multe exemple de diete și meniu pentru persoanele care suferă de epilepsie, dar nu toate informațiile găsite sunt adevărate. Unele surse susțin că este necesar să aderați la o dietă strict adecvată și sănătoasă, limitându-vă de alimentele prăjite, picante și grase, să vă rețineți de la consumul de dulciuri și să excludeți complet băuturile dulci din dietă.
Una dintre metodele cele mai eficiente pentru a trata epilepsia este sistemul de putere ketogenă. Schimbarea dietei constă în reducerea numărului de carbohidrați consumați și creșterea grăsimilor, păstrând în același timp numărul necesar de proteine. O astfel de nutriție duce la acumularea de corpuri de cetonă din sânge care au un efect anticonvulsivant.
În practică, în funcție de starea corpului pacientului, caracteristicile metabolismului său și ale bolilor concomitente existente, astfel de raporturi ale sumei de proteine cu carbohidrați și grăsimi sunt 1: 2, 1: 3, 1: 4.
Principala sursă de energie pentru corp este glucoza, pe care o persoană o primește atunci când carbohidrații se împart. O dietă ketogenă duce la faptul că, în condițiile de înfometare a carbohidraților, organismul începe să împartă grăsimile pentru a menține activitatea vitală.
Alimente interzise în epilepsie. La ce să fii atentă pentru a nu stimul centrele nervoase
Sistemul de energie ketogenă implică delimitarea produselor în permise și interzise. Este permis ca un pacient să mănânce alimente care conțin proteine și o cantitate de grăsime dar cu moderație. Printre alimentele care nu pot fi consumate sunt carnea de porc, ficatul, inima și creierul de alte animale. De asemenea, nu este recomandat peștele gras, precum macroul, somonul, sturionul, somonul și păstrăvul.
Cantitatea de carbohidrați din dieta terapeutică a persoanelor care suferă de epilepsie ar trebui să fie minimă. Următoarele produse sunt interzise fructele dulci, dintre acestea fac parte piersicile, perele, strugurii și bananele. Interzise sunt și legumele foarte stoice, așa cum sunt cartofii și dovleacul.
Nu sunt indicate spre consum cerealele precum porumbul, hrișca și orezul, precum și unele leguminoase, așa ca mazărea, lintea și fasolea. Unele produse de făină, precum pâine, paste și produse de patiserie la fel sunt interzise spre consum. Băuturile carbogazoase care conțin cofeină pot provoca manifestarea bolii.
Nu puteți consuma alimente afumate, cele interzise în coxartroză și cele murate, sărate, mâncăruri picante și acre, ceai puternic. De asemenea, nu este recomandat să folosiți condimente deoarece stimulează centrele nervoase.
Mulți specialiști restricționează consumul de fructe de mare, precum alge marine, calmar, crabi și chiar midii. Nu sunt indicate nici nucile, alunele, caju, cedru și migdalele. Însă, poți consuma uleiuri vegetale de floarea soarelui, semințe de linie, nucă de cocos și măsline. Unele fructe la fel sunt permise, cele care scad trigliceridele, printre acestea se numără mango, mere, ananas, portocale, grapefruit. Cel din urmă este permis într-o cantitate limitată. De asemenea, sunt permise legumele și fructele care conțin vitamina B12.
Dieta ketogenă care pune accent pe alimente interzise în epilepsie se caracterizează printr-un dezechilibru al nutrienților necesare pentru a menține funcțiile vitale, prin urmare, un complex mineral-vitamin care compensează lipsa lor este inclus în dietă.