Prima pagină » Stiri si curiozitati » Alimente fără gluten. Ce trebuie să consumi pentru a avea un stil de viață sănătos

Alimente fără gluten. Ce trebuie să consumi pentru a avea un stil de viață sănătos

09 feb. 2022, 13:35,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Multă lume se întreabă de ce este bine să consumăm alimente fără gluten. Persoanele alergice sau care au intoleranță la gluten își aleg cu grijă alimentele pe care le consumă. Glutenul este prezent în majoritatea produselor pe care le mâncăm zilnic, de aceea este important să știm cum să recunoaștem alimentele benefice pentru organismul nostru. Iată ce trebuie să consumi pentru a avea un stil de viață sănătos.

Alimente fără gluten, beneficii și contraindicații

Glutenul este o proteină care oferă alimentelor elasticitate și o textură masticabilă. Deși pe eticheta unor produse se precizează că acestea nu conțin gluten, de cele mai multe ori această proteină este inclusă sub diferite forme în alimentul respectiv. De aceea, este important să știm cum să identificăm corect alimentele care nu conțin gluten.

În cazul persoanelor care țin dietă, alimentele fără gluten sunt recomandate, în special cereale precum orez, porumb, hrișcă, mei. Acestea nu conțin gluten și sunt benefice pentru organism. Cei care doresc să aibă un stil de viață sănătos sau vor să scape de kilogramele în plus optează pentru dieta cu orez, hrișcă și grâu.

Glutenul poate fi consumat însă în cantități moderate pentru a avea o alimentație echilibrată. Această proteină se găsește și în cereale precum grâu, secară, orz, însă pot conține gluten și fructele sau legumele conservate. De aceea, medicii recomandă să citim cu atenție eticheta produselor pentru a putea evita alimentele nesănătoase.

O cantitate mare de gluten se regăsește în pâine. Tot mai multe gospodine vor să afle care sunt secretele pâinii de casă și cum o pot face după o rețetă sănătoasă.

Există însă cereale integrale, fructe și legume care nu conțin gluten și sunt benefice pentru organism. Persoanele alergice sau care suferă de intoleranță la gluten le pot consuma cât mai des cu putință.

Ce trebuie să consumi pentru a avea o alimentație echilibrată și sănătoasă

Pentru a avea un stil de viață sănătos, nutriționiștii ne recomandă să consumăm cât mai multe alimente care nu conțin gluten. Printre cerealele benefice pentru organism se numără orezul, hrișca, quinoa, meiul, ovăzul.

De asemenea, sunt benefice și fructele sau legumele proaspete care nu conțin gluten. Acestea sunt bananele, merele, piersicile, citricele, perele, ardeii grași, ciupercile, morcovii, fasolea verde.

Un fruct care are efecte miraculoase asupra organismului este rodia. Pentru a beneficia de toate substanțele nutritive ale acestui fruct exotic, este bine să știm cum se mănâncă rodia. Persoanele care vor să adopte un stil de viață sănătos pot consuma și produsele sau preparatele pe bază de Aloe Vera. Această plantă miraculoasă ajută la tratarea sau prevenirea mai multor afecțiuni digestive și nu numai.

Mai mult, carnea de pasăre, peștele și fructele de mare nu conțin gluten, dar nici nucile și semințele. Există și câteva produse lactate sănătoase, care nu au gluten, precum laptele, untul, brânza, smântâna și iaurtul.

De asemenea, sunt și câteva uleiuri și grăsimi fără gluten precum măslinele, uleiul de măsline, avocado, uleiul de avocado sau uleiul de cocos.

Consumate cu moderație, toate aceste alimente au numeroase beneficii pentru organismul uman.

Medicii ne recomandă să consumăm alimente fără gluten pentru a avea o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos. Produsele care nu conțin gluten sunt consumate nu doar de persoanele alergice sau cu intoleranță la gluten, ci și de cei care vor să se mențină în formă și să mănânce sănătos.


Calmează tusea rapid: Leacuri din bătrâni pentru ameliorarea simptomului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *