Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Alimente de consumat în caz de gaze și balonare
Alimente de consumat în caz de gaze și balonare

Alimente de consumat în caz de gaze și balonare

25 mart. 2021, 13:56,
în Sanatate

Dacă aveți o burtă umflată după mese, nu mai așteptați să vă schimbați dieta. Anumite alimente reduc riscul de gaze și balonare.

Alegerea alimentelor potrivite și metodele de preparare este esențială pentru recâștigarea unui stomac ușor, îmbunătățirea digestiei și oprirea „balonării” după mese. Anumite alimente, bogate în zaharuri fermentabile, în fibre slab digerabile, care conțin lactoză sau gluten, promovează într-adevăr fermentarea și producerea de gaze sau se dovedesc iritante pentru colon.

Alimente anti-balonare

Dintre legume: legumele fragede și „tinere” au fibre mai digerabile, precum frunze de salată sau spanac. Pielea legumelor și a semințelor/boabelor ar trebui, dacă este posibil, îndepărtate (roșii, castraveți, dovlecei), iar gătitul delicat cu puțină grăsime este mai bun.

Dintre fructe: alege-le coapte (banane, pere etc.); într-o versiune crudă la începutul mesei și gătită la sfârșit. Exemple: grapefruit ca starter; pere braconate pentru desert. Optează pentru fructe proaspete (crude) în afara meselor, dacă le digerezi mai bine (măr, clementină).

Dintre cărnuri și echivalente: alege bucățile de carne dintre cele mai puțin grase și fragede (pui, șuncă gătită etc.). Nu le gătiți, ca peștele și ouăle, cu prea multă grăsime.

Dintre produsele lactate: laptele fermentat precum iaurturile, chefirul, conțin bacterii bune utile pentru digestie și asimilarea nutrienților. Acestea luptă și împotriva dezvoltării bacteriilor responsabile de tulburările de tranzit intestinal. Brânzeturile gătite, care sunt aproape fără lactoză, sunt digerate mai bine.

Printre alimentele cu amidon: pâine, paste, orez, cartofi. Fără exces în cantitate! Alternează cele cu gluten (pâine, paste) și cele fără (hrișcă, quinoa).

Gândiți-vă la ierburi și condimente care ajută la digestie

Anumite plante pot fi consumate și sub formă de ceaiuri de plante digestive: cimbru, balsam de lămâie, mentă, rozmarin, anason verde, anason stelat, fenicul.

Gătirea alimentelor cu condimente (busuioc, cimbru, rozmarin, chimen) poate îmbunătăți digestia, stimula secreția sucurilor digestive, poate avea un efect carminativ (favorizează expulzarea gazelor intestinale, reducând totodată producția acestora).

Alimente limitate care promovează gazele intestinale

Anumite alimente, prin compoziția lor sau prin metoda de preparare, favorizează eliminarea gazelor sau golirea gastrică lentă.

Alimentele care sunt prea grase (alimente prăjite, carne în sos, mezeluri etc.) încetinesc digestia și promovează gazele. Preferați gătitul blând și sănătos (abur, papillote).

Lapte: datorită lactozei, un zahăr delicat de digerat atunci când organismul nu produce suficientă lactază, o enzimă esențială pentru digestie. Există lapte cu „lactoză redusă”.

Dulciuri „fără zahăr” și gumă de mestecat care conțin polioli, zaharuri sintetice (sorbitol, manitol) care fermentează. De asemenea, guma de mestecat te face să înghiți aer.

Unele legume, precum varza, conopida, anghinarea, fermentează în intestin. Nu trebuie abuzat în caz de sensibilitate. Pentru a beneficia de avantajele lor, pot fi gătite de două ori schimbând apa.

Leguminoase (naut, de exemplu) și cereale integrale (orez, pâine etc): fibrele lor insolubile sunt benefice pentru tranzit, dar consumate în exces, pot fi slab tolerate. Trebuie să le integrezi încetul cu încetul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`