Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, Marcel Ciolacu anunță accesul la alimente de bază pentru românii cu venituri mici. Liderul social democrat susţine că aceste măsuri vor putea fi finanțate prin fonduri europene.
Liderul PSD a publicat această informaţie după ce s-a văzut la București cu Paolo Gentiloni, comisarul european pe economie. Comisarul european a venit la București unde a menţionat şi faptul că România va avea o creștere economică.
Alimente de bază pentru românii cu venituri mici
În ultimele luni s-au observat scumpiri accentuate la alimentele de bază, și nu numai. În acest context, Marcel Ciolacu susţine că românii cu venituri mici vor avea acces la alimente de bază. Măsura ar putea fi implementată prin accesarea fondurilor europene. O altă chestiunie abordată de social democrat este şi abandonul școlar care ar putea fi prevenit și redus tot prin finanțări europene. Ciolacu a menţionat că în conversația pe care a avut-o cu comisarul european a subliniat problemele cu care se confruntă România:
„Măsurile PSD pentru susținerea românilor cu venituri mici pentru cumpărarea de alimente de bază și prevenirea abandonului școlar vor putea fi finanțate din fonduri europene.
Asta am discutat astăzi cu domnul Comisar european pentru economie, Paolo Gentiloni, căruia i-am transmis că România are nevoie de sprijin și acces la programe de finanțare europeană pentru a face față crizelor multiple cu care ne confruntăm”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de socializare.
În încheiere, Marcel Ciolacu consideră că trebuie insistat pe flexibilizarea PNRR dar şi pe prelungirea cu incă un an a accesării fondurilor europene pe exerciţiul financiar 2014-2020. Oricum, PNRR a fost subiectul mai multor dezbateri în spaţiul public. De exemplu sindicatul Diamant a menţionat că plin Planul Național de Rezistență și Reziliență se urmărește creşterea vârstei de pensionare.
România va avea creștere economică
Prezent la București, comisarul european pe economie a oferit mai multe declaraţii. Paolo Gentiloni a dar asigurări că România va avea o creștere economică și că efectele pandemiei vor trece în curând. Totuşi, creșterea economică, de 4%, este sub imperiul războiului. Concret, războiul din Ucraina ar putea afecta această creștere, iar comisarul european sublinează necesitatea unor decizii unitare la nivel de Uniune Europeană:
„Am discutat despre impactul războiului în economie. Economia europeană îşi revine puternic şi aşteptăm, la nivel european şi în România, o creştere de aproximativ 4%”, a spus Gentiloni în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul de Finanţe, Adrian Câciu.
Oricum, în spațiul public au apărut mai multe informații despre modul în care economia europeană și cea românească vor fi afectate de sancțiunile impuse Rusiei. În contextul în care Rusia și Ucraina dețin procente importante din comerțul mondial cu cereale dar și cu produse conexe este de anticipat faptul că Europa va fi cea mai afectată de limitarea sau interzicerea importurilor. În altă ordine de idei, nu este prima oară când din partea social democrată există anumite propuneri pentru cei care au venituri mici. În schimb, Adrian Câciu a declarat recent că pensiile românilor vor stagna în ultima perioadă și că Ministerul de Finanțe lucrează pe mai multe variante. Așadar, vom vedea dacă românii cu venituri mici vor avea acces la alimente de bază, și dacă vor avea, sub ce formă.