Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Alimente cu puternice proprietăți antiinflamatoare
Alimente cu puternice proprietăți antiinflamatoare

Alimente cu puternice proprietăți antiinflamatoare

18 dec. 2020, 15:31,
BZI.ro, în Sanatate

Inflamația cronică este rădăcina multor probleme de sănătate. Pentru a o preveni sau reduce, alegeți o dietă bogată în substanțe antiinflamatoare. Psoriazis, astm, obezitate, diabet, poliartrită reumatoidă, cancere, boli cardiovasculare, boli autoimune. Toate aceste patologii au o legătură între ele și aceasta este inflamația cronică. Farfuria antiinflamatoare este formată din fructe și legume, produse din cereale integrale, leguminoase, pește gras, uleiuri vegetale, inclusiv ulei de măsline, ierburi aromate și condimente, inclusiv turmeric, ghimbir, rozmarin.

Care este diferența dintre inflamația acută și inflamația cronică? Inflamația acută apare atunci când organismul are de-a face cu un virus sau bacterie, un șoc etc. Inflamarea cronică este de lungă durată, cronică, adesea fără semne aparente și poate fi cauza unei boli.

Această inflamație cronică apare parțial din cauza obiceiurilor alimentare proaste, în special a unei diete prea bogate în acizi grași saturați (carne grasă și produse lactate grase), în zahăr, în calorii și prea scăzută în acizi grași omega 3.

Există o dietă care poate limita procesele inflamatorii. Consumați o mare varietate de alimente, cât mai proaspete, cu o pondere mare de fructe și legume și limitați consumul de alimente rafinate, noteaza Top Sante. Alimentele emblematice ale dietei antiinflamatoare sunt similare cu alimentele dietei mediteraneene, și anume alimentele bogate în antioxidanți, omega-3, fibre. Farfuria antiinflamatoare este formată din fructe și legume, produse din cereale integrale, leguminoase, pește gras, uleiuri vegetale, inclusiv ulei de măsline, ierburi aromate și condimente, inclusiv turmeric, ghimbir, rozmarin.

Alimente cu puternice proprietăți antiinflamatoare

Morcovul

Morcovul este unul dintre alimentele antiinflamatoare datorită conținutului său ridicat de beta-caroten, un antioxidant care îi conferă culoarea portocalie. Se combină cu puțin ulei de măsline și o plantă sau un condiment cu proprietăți antiinflamatorii precum cimbrul, salvia sau curcuma.

Cacao

Cacao este unul dintre alimentele antiinflamatoare. Cacao oferă polifenoli și antioxidanți ale căror efecte antiinflamatorii au fost deja demonstrate. Pentru a profita de efectele antiinflamatoare ale cacao, utilizați pudră de cacao amară sau o ciocolată cu 85% cacao sau mai mult. Ceaiul, care este și el bogat în polifenoli și antioxidanți, are efecte antiinflamatorii.

Curcuma

Turmericul sau șofranul indian au un rol antiinflamator important datorită pigmenților curcuminoizi care au o activitate antioxidantă foarte puternică. Alegeți curcuma organic. Și anume: combinarea curcuminei cu piper negru și puțin ulei, cum ar fi uleiul de măsline, promovează asimilarea ingredientelor active ale curcuminei.

Brocoli

Broccoli este un element esențial al farfuriei antiinflamatoare. Are proprietăți antiinflamatorii datorită bogăției în polifenoli. Este și cazul vinetelor, care sunt, de asemenea, bogate în polifenoli. Nu le preparați prea mult pentru a profita de activitatea lor antiinflamatoare. Promovați gătitul cu aburi.

Semințe chia

Semințele de chia sunt unul dintre alimentele care sunt adesea incluse într-o dietă antiinflamatoare. Bogate în omega 3, au o concentrație excepțională de fibre, ceea ce le face un aliment antiinflamator prin excelență. Este ușor să încorporați semințele de Chia în dieta: pregătiti de exemplu un amestec cu lapte și lasati-l la umflat peste noapte, apoi adăugați fructe proaspete sau semințe oleaginoase.

Ulei de masline

Uleiul de măsline este cunoscut pentru efectele sale antiinflamatoare. Are puțini omega-3 antiinflamatori, dar este bogat în oleocantal, o moleculă cu efecte antiinflamatorii. Alegeți uleiuri de măsline de calitate extra virgine presate la rece.

Afinele

Afinele au proprietăți antiinflamatoare la fel ca vișinele, zmeura, căpșunile, coacăzele. Bogăția lor în antociani, pigmenți roșii sau negri care au activitate antiinflamatoare. Fructele roșii fiind foarte fragile, este mai bine să le consumați rapid după cumpărare.

Rozmarin

Rozmarinul ca și alte ierburi aromate precum cimbrul, pătrunjelul, salvia, sunt antiinflamatoare. Rozmarinul are activitate antiinflamatoare datorită prezenței vitaminei C și a beta-carotenului, a doi antioxidanți, a fibrelor și în special a acidului rozmarinic. Folosit des în bucătărie, rozmarinul sporește gustul cărnii la grătar, în special al celei de porc. Se potrivește cu peștele și cartofi.

Ton

Tonul, ca și alți pești grași (sardine, somon, macrou, hering), este bogat în acizi grași omega 3, în special acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA). Aceste grăsimi au proprietăți antiinflamatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *