Prima pagină » Sanatate » Alimente care scad trombocitele: Ce să faci pentru a evita pericolul

Alimente care scad trombocitele: Ce să faci pentru a evita pericolul

28 feb. 2022, 12:39,
BZI.ro, în Sanatate

Pentru a evita formarea cheagurilor de sânge este bine să știi care sunt acele alimente care scad trombocitele. Trombocitele sunt celulele responsabile de procesul de coagulare a sângelui. Scăderea numărului de trombocite poate fi restabilită cu modificări ale dietei. Deci, procesul de coagulare este normalizat de alimente bogate în acid folic, vitaminele B12, C, D, K și fier.

Starea generală a organismului este influențată de sănătatea sistemului cardiovascular și circulator. De mare importanță este compoziția sângelui, adică conținutul anumitor substanțe din acesta. În special, vorbim despre trombocite, care sunt responsabile de coagularea sângelui. Conform cercetărilor moderne, nivelul trombocitelor din sânge poate fi modificat cu ajutorul dietei, incluzând și excluzând din aceasta anumite alimente.

mai multe legume si fructe care scad nivelul de trombocide pe o masa

Un factor important în determinarea nivelului de trombocite este alimentația

Factori care afectează trombocitele: De ce depinde numărul acestora în sânge

Destul de mulți factori afectează numărul de trombocite din sânge. În primul rând, este important de reținut că norma acestora depinde de sex, vârstă și trecerea anumitor etape, precum pubertate, ciclu menstrual, sarcina femeii și altele.

În al doilea rând, nivelul trombocitelor se datorează în mare măsură factorilor congenitali și genetici. Iar, în al treilea rând, diferite boli pot afecta trombocitele, dintre care unele duc la scăderea excesivă a acesteia, altele la o justă creștere a valorii.

Un factor important în determinarea nivelului de trombocite este alimentația. Mai exact, prezența în alimentație a unor substanțe care contribuie la îngroșarea sau subțierea sângelui. Nivelurile excesiv de ridicate de trombocite duc la riscul de formare a cheagurilor de sânge. Iar prea scăzute determină scăderea coagulării sângelui.

mai multe legume si fructe care scad nivelul de trombocide pe o masa

În al doilea rând, nivelul trombocitelor se datorează în mare măsură factorilor congenitali și genetici

Dacă a apărut pericolul cheagurilor de sânge este necesar să adopți un regim pentru scăderea nivelului de trombocite. În acest caz, este important nu doar să ajustați dieta, ci și să consultați un medic pentru îngrijiri medicale suplimentare.

În plus, atunci când planificați o dietă, este foarte important să țineți cont nu doar de intoleranța individuală la anumite grupe de alimente, ci și de alte nevoi ale organismului. Este necesar să se planifice ora mesei și distribuția între mese a proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. De asemenea, este necesar să se țină cont de factorul sezonier, asigurând protecția împotriva legumelor și fructelor cultivate cu nitrați și alte substanțe care au un efect negativ.

Alimente care scad trombocitele: Ce să mănânci pentru a minimiza riscul de formare a cheagurilor de sânge

Un aliment care te va ajuta să scazi nivelul de trombocite este usturoiul. Usturoiul este recomandat a fi consumat crud. Pe lângă reducerea numărului de trombocite, usturoiul este capabil să curețe vasele de sânge, să mărească imunitatea și să protejeze împotriva răcelilor și a focarelor de infecții. Este important să se țină cont de faptul că consumul excesiv de usturoi crud provoacă leziuni ale mucoasei gastrice.

O plantă coreeană care te va ajuta să eviți pericolul este ginseng. Pe lângă prevenirea formării cheagurilor de sânge, consumul de ginseng reduce nevoia de somn. În acest sens, ginsengul este recomandat a fi consumat în doze mici.

mai multe legume care scad nivelul de trombocide pe o masa

Destul de mulți factori afectează numărul de trombocite din sânge

De asemenea, foarte indicată este rodia. În ciuda conținutului ridicat de fier, polifenolii incluși în compoziție împiedică coagularea sângelui. Foarte recomandate de către nutriționiști sunt fructele de mare și peștele. Vitaminele conținute în pește și fructe de mare, acizii grași nesaturați, pe lângă un efect general de întărire asupra sistemului cardiovascular, previne formarea cheagurilor de sânge.

De asemenea, crustaceele conțin o cantitate mare de iod, care este indispensabil pentru bolile glandei tiroide și ale sistemului nervos. De mare utilitate este și vinul roșu sec. Datorită consumului moderat de vin roșu natural sec, în organism apar un număr considerabil de procese benefice. Printre acestea se numără controlul numărului de trombocite, stimularea fluxului sanguin, creșterea hemoglobinei în sânge. De asemenea, săturarea organelor și țesuturilor cu oxigen.

Sfaturile nutriționiștilor pentru a reduce nivelul de trombocite

Printre produsele recomandate se numără și castraveții. Scăderea nivelului de trombocite din sânge se datorează prezenței salicilatului, care normalizează acest nivel. Condimentul scorțișoara este foarte eficient în prevenirea trombozei la fel ca și cafeaua neagră naturală. Se recomandă consumul a cel mult 3 cești de cafea naturală pe zi. Iar datorită capacității specifice a cofeinei de a se distribui pe întregul volum al băuturii cu o creștere a concentrației proprii, experții recomandă să se acorde preferință espresso-ului sau ristretto.

mai multe rodii pe o masa

În ciuda conținutului ridicat de fier, polifenolii incluși în compoziția rodiei împiedică coagularea sângelui

Planificarea propriei diete trebuie abordată cu toată seriozitatea și responsabilitatea. În primul rând, pentru o mai bună absorbție a nutrienților din alimente, este necesar să te asiguri că acestea sunt luate la aceeași oră în fiecare zi. În al doilea rând, este important să saturi dieta cu alimente care scad numărul de trombocite. În al treilea rând, este important să excluzi alimentele care cresc numărul de trombocite. În al patrulea rând, este important să asiguri consumul de substanțe care contribuie la o mai bună absorbție a vitaminelor, mineralelor și oligoelementelor.

Consumul de alimente care scad trombocitele te vor ajuta să eviți pericolului formării cheagurilor de sânge. De asemenea, un regim bine echilibrat te va ajuta să eviți apariția altor afecțiuni. Pentru a minimiza complet dezvoltarea unor boli este recomandat renunțarea la obiceiurile proaste. De asemenea, este importantă prezența unei activități fizice și mentale moderate și dezvoltarea constantă. Medicii spun că este de preferat să locuiești într-o zonă cu condiții ecologice favorabile.

Calmează tusea rapid: Leacuri din bătrâni pentru ameliorarea simptomului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *